Plzeňské Smetanovské dny v ohrožení

Plzeň – Tradiční plzeňský festival vážné hudby Smetanovské dny bojuje o existenci. Po jednatřiceti ročnících nedostal od města grant na další čtyři roky. Série koncertů připravená pro jaro 2012 by tak mohla být tou poslední. Neúspěch v soutěži o městský grant pořadatele zaskočil. Na další ročník, na přelom února a března, už měli domluvený program.

„Program, který už jsme měli připravený, budeme teď přepracovávat, výrazně redukovat, protože jsme na 30 % rozpočtu,“ uvedla mluvčí festivalu Daniela Vítová. 

Další čtyři ročníky by město stály deset milionů a žádost o finanční podporu odbornou komisi nepřesvědčila. „Odborná komise rozhodla na základě podkladů, které měla k dispozici, a řekla, že strategický plán, který měla, je nedostatečný,“ informoval předseda zastupitelského klubu Michal Vozobule.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Smetanovské dny mohou město požádat ještě o jednoleté granty. To je ale podle pořadatelů na tak velký festival příliš krátkodobé řešení, neboť koncerty hvězd se plánují dlouho dopředu. I když magistrát současným organizátorům peníze nedal, tradici velkého festivalu vážné hudby chce ve městě udržet i za předpokladu, že by mohl mít jiného pořadatele. Ovšem kvůli ochranné známce by navíc musel změnit i název. „Záleží na tom, jestli budou pokračovat přímo Smetanovské dny, nebo jestli to bude podobný festival pod jiným názvem,“ prozradila náměstkyně primátora Eva Herinková.

Jestli budou jarní Smetanovské dny poslední, podle organizátorů záleží hlavně na jednání s městem, bez jeho podpory festival neudrží.