Kde postavit radar na měření rychlosti? V Hradci to vře

Hradec Králové – Lidé v Hradci Králové volají po tom, aby se v ulicích města víc měřila rychlost. Městská policie se zatím dohaduje s republikovou, kde by mohla radary používat. Z problémových úseků, které strážníci vybrali, jim PČR schválila zhruba jen polovinu. Podle městských strážníků je na čase oprášit několik let starý projekt, podle něhož měly ulice Hradce Králové hlídat desítky automatických radarů.

Strážníci už na sebe sice při měření nemusí upozorňovat značkami, pořád ale potřebují souhlas policie. Ta z pětapadesáti požadovaných úseků pětadvacet zamítla. „Vybrali si to sami občané a po nás chtějí, abychom tam měřili,“ poznamenal Pavel Süke, velitel dopravního družstva městské policie.

Některé úseky ve městě podle Michala Vaňka, vedoucího dopravního inspektorátu Policie ČR v Hradci, skutečně k překračování rychlosti svádějí. „Radar tu ale nepotkáte. Neukázněného řidiče není kde zastavit,“ konstatoval Vaněk.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Mnoho obyvatel Hradce proto na častějších kontrolách rychlosti trvá – bez ohledu na to, jestli je budou dělat policisti nebo strážníci. „Ten seznam na konci roku vyhodnotíme a můžeme některá místa doplnit,“ řekl Vaněk.

Podle republikové policie by měření na některých zamítnutých místech bylo jen šikana řidičů. „Není problém rozdávat pokuty, ale ne všude má měření smysl,“ řekla tisková mluvčí Policie ČR v Hradci Ivana Ježková.