Dělali na projektu EU, zaplaceno nedostali

Hradec Králové - Už druhým rokem čekají na platbu milionu korun za odvedenou práci otec a syn Banýrovi z Jičína. Marně. Jejich firma dělala výkopy pro kanalizaci na stavbě Čistá Cidlina. A subdodavatel, který si jejich práci objednal, mezitím zkrachoval. Celý projekt zaměřený na čistotu řeky Cidliny za šest set šedesát milionů korun spolufinancovala Evropská unie.

Objednávka Luboše Davida, jednatele firmy Ludas, zněla na výkopy pro kanalizaci v Miletíně. Otec a syn Banýrovi výkopy v létě 2009 zařídili. Milion devadesát tisíc korun za odvedenou práci ale nikdy nedostali. Objednavatel, firma Ludas, skončil v konkurzu. „Z mého pohledu se tam podvod stal. Peníze jsme nedostali, ale náklady jsme s tím měli. Cítíme se podvedeni a okradeni,“ konstatuje podnikatel Marian Banýr. „Mysleli jsme si, že když je projekt realizován pod hlavičkou EU, tak by to mělo být v pořádku. Ale bohužel není. Asi se ti podvodníci vyznají v nedokonalých zákonech a vědí si rady,“ dodává podnikatel Miroslav Banýr.  

Investorem stavby padesáti sedmi kilometrů kanalizace v obcích a opravy čistírny v Jičíně byly tamní vodárny. Dodavatelem byla firma Geosan a tři schválení subdodavatelé. Firma Ludas, která objednala práci u Banýrových, mezi nimi není. A právě to si Banýrovi předem nezkontrolovali. Teď musejí dokazovat, že výkopy v Miletíně dělali skutečně oni. „Já jsem je tam neviděl, naši lidé je tam neviděli, správce stavby je tam neviděl,“ říká ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Václav Matula. „Připadá mi, že z nás dělají pitomce a lháře. Já mám svědomí čisté, za svým názorem si stojím, a když to někdo začne vyšetřovat, tak mu k tomu veškeré podklady předám,“ uvádí Marian Banýr. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Firma Ludas dluh vůči Banýrovým uznala a stanovila splátky. Zaplatit měla loni, ale nezaplatila nic. Jak se dostal Ludas k projektu Čistá Cidlina s dotací stovek milionů z Unie? „Nevím. Firma Ludas tam nepracovala,“ krčí rameny Václav Matula. 

Objednávka Ludasu, tedy práce Banýrových, je přitom součástí stavby a byla zkolaudována. „V tomto případě jsme si naběhli, teď už si dáváme pozor,“ uzavírá Miroslav Banýr. 

Na otázku, jaké řešení tento problém má, předseda představenstva vodáren a starosta Jičína Martin Puš řekl, že ho nezná. S tím se ale Banýrovi smířit nechtějí a zvažují další kroky.