Odolena voda bude mít vlastní platidlo - Vodolský dukát

Odolena Voda - Odolena Voda u Prahy se v prosinci stane dalším českým městem, které má vlastní platidlo. Lokální dukát, jehož výrobu už schválili radní města, je určen pro obyvatele, turisty a sběratele, sdělila starostka města Dita Výborová. V tuzemsku mají své platidlo zatím dvě města, a to Jablonec nad Nisou a Plzeň.

Nominální hodnota dukátu bude 60 korun. Lidé jím mohou v Odoleně Vodě začít platit 4. prosince. „Na lícové straně dukátu bude vyobrazen kostel svatého Klimenta, na rubu znak města Odolena Voda,“ popsal dukát místostarosta města Karel Philipp.

Dukátem půjde platit na několika místech v Odoleně Vodě, jejich seznam bude dostupný na městském úřadě, na plakátech, na webových stránkách města. Dukáty mají přispět zejména k propagaci města. "U nás se Lokální dukát stal velice oblíbeným a vyhledávaným projektem, lidé jsou svým způsobem hrdí na to, že jejich město má své vlastní platidlo. Navíc je to zábavné a nenáročné oživení kulturního života," uvedla organizátorka projektu Katarzyna Wawrzyńská. 

Svoje platidlo má už Jablonec nad Nisou a Plzeň. Jablonecké lokální platidlo se jmenuje „jablonecká grešle“, v Plzni mohou lidé platit „plzeňskými andělíčky“. V obou městech byl projekt úspěšný. Zájem o dukáty byl tak velký, že byly za několik dní vyprodány. Na konci listopadu má mít vlastní platidlo také Olomouc. Emise je naplánována na 25. listopadu. Vodolský dukát bude razit v nákladu 2 500 kusů Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Platidlo bude v místním oběhu až do 31. prosince příštího roku.