Firma Baltom vysoudila na Geosanu dluh 100 milionů

Ostrava – Firma Geosan bude muset vrátit peníze, které dlužila za práce na čištění ropných lagun v podniku Ostramo. Prostřednictvím arbitráže na ní dánská společnost Baltom vysoudila 100 milionů korun. Podle serveru iHned.cz má vítězná firma navíc pokračovat v čištění místo pardubické firmy Šamonil.

Baltom na likvidaci odpadních lagun Ostrama až do jara zajišťoval většinu prací. V srpnu se ale obrátil na arbitrážní soud, protože mu Geosan zůstal údajně dlužen asi 100 milionů korun. Navíc mu prý neoprávněně vypověděl smlouvu a nahradil jej dalším partnerem - pardubickým Šamonilem. Na chování Geosanu si byli na ministerstvu průmyslu a obchodu stěžovat dokonce i zástupci dánské ambasády a šéf tamního odpadkářského koncernu Inreco Tom Horrmann.

„Dostali jsme se kvůli Geosanu do druhotné platební neschopnosti, brzdí nás to na jiných zakázkách,“ cituje server šéfa Baltomu Miroslava Balcara, který výsledek arbitráže nicméně hodlá komentovat až po dohodě s právníky. Mluvčí Geosanu Vlasta Končelová naopak sdělila, že firma o rozhodnutí soudu nic neví a bude ho mít k dispozici nejdříve ve čtvrtek.

Baltom těžil ropné kaly z ostravských lagun a zpracovával je na alternativní palivo, určené ke spalování v elektrárnách či cementárnách. O palivo ale není na trhu zájem. V lednu objevila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na Ostravsku dva tajné sklady, kde Baltom palivo nelegálně skladoval. Firma za to dostala pokutu. Proti sankci se odvolala, brání se právě nedoplatky od Geosanu. Spor vedl právě k vypovězení smlouvy s Baltomem ze strany sdružení Čistá Ostrava.