Rotavu čeká demonstrace proti nepřizpůsobivým

Rotava - Další ze série demonstrací proti nepřizpůsobivým občanům se chystá na tuto sobotu, tentokrát v Rotavě na Sokolovsku. Ohlásila ji již v srpnu Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), která ji chce pojmout jako předvolební mítink. České televizi to řekla nová starostka Rotavy Iva Kalátová. Demostrace vyvolává obavy z násilností jak na straně majoritní společnosti, tak romské menšiny. Na akci by měly dorazit stovky příznivců radikální pravice.

Podle Kalátové je ale Rotava na akci připravena. Radnice již měsíc intenzivně spolupracuje se zástupci policie a občanských sdružení, aby byly zajištěny pořádek ve městě a bezpečnost občanů. „Zejména nechceme, aby přijeli lidé, kteří tu budou řešit jiné problémy než naše,“ říká Kalátová.

Situace v asi tříapůltisícové Rotavě graduje již řadu měsíců. Do města se stěhují nepřizpůsobiví, přibývá slovních i fyzických konfliktů, napětí mězi starousedlíky a přistěhovalci roste. Radnice se snažila situaci řešit kontroverzní vyhláškou, která lidem zakazuje například vysedávání na schodech či palisádách v centru města, vynášení židlí a stolů před domy nebo pořádání pikniků na veřejných místech.

Trnem v oku majoritní společnosti jsou zejména nezaměstnaní a neplatiči. Nezaměstnanost ve městě dosahuje 17,5 procenta. „Naši občané se ptají, proč mají platit za druhé, proč se sem stěhují lidé, kteří se nestarají o to, jestli tu seženou práci. Včera Senát neschválil novelu zákona, podle které by úřad mohl s dlužníky uzavřít dohodu o splátkách. Takto nemáme v ruce nástroj, díky kterému bychom se s těmi lidmi mohli dohodnout na řešení,“ podotýká Kalátová.

Nepřizpůsobiví v Rotavě
Zdroj: ČT24

Náladu v Rotavě se nicméně daří v posledních týdnech zklidňovat. Přispělo k tomu nové občanské sdružení META, které pořádá setkání s občany a informuje je o vývoji. „Asi před měsícem se začali pravidelně scházet zástupci města, policie, neziskovek a romských sdružení, ale i kraje, který nabídl pomoc. Atmosféra je poměrně klidnější než dřív. Lidé se bojí, ale jsou v obraze, vědí, jak se mají chovat,“ popsal současnou situaci Štefan Gabčo z organizace Člověk v tísni.

Organizace ve spolupráci s úřady vytvořily strategii, jak řešit dlouhodobé problémy s nezaměstnaností. Cílem je zaměstnat sociálně vyloučené ve veřejných službách, případně vytvořit pracovní místa v sociálních firmách, které by se po dohodě s Lesy ČR zabývaly například štěpkováním dřeva nebo likvidací bolševníku. Podle Gabča je také jednou z možností zpřísnění pravidel pro zadávání veřejných zakázek, kdy by jedna z podmínek byla zaměstnat nejméně deset procent dlouhodobě nezaměstnaných.