Z centra Plané nad Lužnicí zmizí herny

Planá nad Lužnicí – V celém městě se nesmí na veřejnosti popíjet alkohol a z centra zmizí herny. Schválením nových vyhlášek reagovali zastupitelé na stále častější stížnosti lidí a rostoucí kriminalitu. Nonstop herna totiž stojí ani ne čtyřicet metrů od základní školy. Nepořádek a hluk se vyskytuje také v okolí večerky.

Trestná činnost se vesměs odvíjí od osob, které požívají alkohol, a to nejen v nočních hodinách. Starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek (ODS) sdělil, že v ranních hodinách vypadávali zákazníci z barů přímo před zraky školáků. Ke klidnější atmosféře by měly přispět dvě nové vyhlášky. Jedna vykazuje z centra města herny, druhá zakazuje pití alkoholu na veřejnosti.

Se zákazem výherních automatů už řada měst měla problémy. Například v Písku obdobná vyhláška platila jen rok. Starosta Plané nad Lužnicí ale věří, že u nich obstojí. Radnice připravuje i založení městské policie. Rozhodovat by o ní měli zastupitelé ještě do konce roku. Na odstranění výherních zařízení mají jejich provozovatelé čas až do 1. ledna. Pít alkohol na ulici se ale nesmí už teď.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)