Demolici v Jičíně zlevnila veřejná soutěž

Jičín – Demolice bývalých kasáren v Jičíně bude stát méně, než se předpokládalo. A to díky veřejné soutěži, ve které byla jediným kritériem cena. Opozice nyní poukazuje na to, že město mělo podobným způsobem postupovat i v jiných případech, především při přestavbě zimního stadionu.

Zatímco město počítalo s tím, že demolice kasáren bude stát až 24 milionů korun, nakonec to bude milionů šest. Cenu srazilo výběrové řízení, do kterého se přihlásilo 26 firem. „Zcela jasně se ukazuje, že pokud se dělají férové soutěže a pokud se soutěží čistě na cenu, daří se spořit velmi velké prostředky,“ uvedl místostarosta Jičína Tomáš Frýba (TOP 09) a městský zastupitel Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín) doplnil: „Velkou chybu minulosti vidím v tom, že se využívaly různé losovačky, které všechny investice města samozřejmě výrazně prodražovaly.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Radní Jičína navíc rozhodli, že město zruší tendr na prodej bývalých kasáren. Soutěž přitom už v roce 2009 vyhrála společnost Czech Development, která v areálu chtěla stavět byty a kanceláře. Nově radnice předpokládá, že pětihektarový areál bude revitalizovat sama. „Je velká šance z toho prostoru získat o něco víc peněz, než jsme na začátku předpokládali,“ potvrdil starosta města Martin Puš (ODS). Místostarosta Frýba přínos pro město odhaduje na čtyřicet až padesát milionů korun. „Původně se počítalo, že město Jičín by areál kasáren prodalo za cenu 7 milionů korun,“ dodal Tomáš Frýba.

Demoliční práce budou pokračovat i v příštím roce, poté chce město vybudovat inženýrské sítě a parcely začít rozprodávat.