Lesníci našli na mýtině nevybuchlé dělostřelecké miny

Nový Ples (Náchodsko) – V lese na Náchodsku dnes zasahovali policejní pyrotechnici. Na místo je přivolali lesníci, kteří našli u cesty dělostřelecké miny sovětské výroby z druhé světové války. Část jich ležela úplně na povrchu, část našli pyrotechnici zhruba deset centimetrů pod zemí. Nalezenou munici policie odvezla do skladu. Zlikviduje ji na stálé trhací jámě v Ralsku.

Sedm min leželo na mýtině jen pár metrů od cesty nedaleko obce Nový Ples u Jaroměře. Přivolaní pyrotechnici pak pomocí detektoru objevili pod zemí ještě dalších dvanáct. Podle policistů mohla munici v lese na konci druhé světové války ukrýt sovětská armáda. Na povrch se pak pravděpodobně některé kusy dostaly díky lesnickým pracím.

„Bylo to v podstatě na ploše 10x10 metrů. Evidentně to tu bylo zakopané, takže ta munice nebyla vystřelená. Vzhledem k jejímu stáří si myslím, že je dostatečně nebezpečná,“ řekl ČT vrchní komisař z Pyrotechnické služby Policie ČR Pavel Studený.

Smrtící střepiny doletí až 600 metrů daleko

Jedna mina byla mechanicky poškozená natolik, že pokud by se nad ní například pálilo klestí, mohla vybuchnout. „Při výbuchu dělostřelecké miny dochází k velkému množství střepin, jejich rozlet může být do vzdálenosti 400 až 600 metrů. Smrtící účinek je v podstatě po celé dráze letu střepin,“ dodal Studený.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)