Novoborský starosta nabádal školáky k poklidnému chování

Nový Bor – Školáky dnes navštívil novoborský starosta Jaromír Dvořák, aby je nabádal ke slušnému chování. Zdůraznil, že není možné řešit spory vzájemným napadáním a násilím. Současně propagoval městskou policii jako garanta pořádku v Novém Boru. Prostřednictvím diskusí s dětmi chce starosta zapůsobit na společnost ve městě, kde se v posledních dnech vyhrotila situace a po střetech s Romy skončili v nemocnici tři lidé. Právě v Novém Boru se také stal incident, který inspiroval nepokoje na sousedním Šluknovsku.

Jaromír Dvořák se spolu s ředitelem městské policie vydal do dvou novoborských základních škol, kde o bezpečnosti a situaci ve městě diskutoval s dětmi ze sedmých až devátých tříd, a na sklářskou průmyslovku. Starosta na besedě doporučil dětem, aby v případě, že se budou bát napadení, rychle zavolali policii. Nadiktoval jim také telefonní číslo na hlídku městské policie. „Naši strážníci jsou operativnější než státní policie,“ poznamenal starosta Dvořák.

Radnice rozšířila povinnosti městské policie, a tak se budou strážníci objevovat například v městském parku. „Nebudou park jen objíždět, ale budou tam i fyzicky přítomni. Chceme, aby tam byli v době, kdy začíná a končí kino, a také, aby ho kontrolovali, kdykoli na kamerách uvidí větší skupinu lidí,“ řekl starosta školákům. Dodal, že více práce budou mít také romští asistenti prevence. Zatímco dosud hlídkovali nepřetržitě od 8 do 16 hodin, nově budou mít pracovní dobu rozdělenou, takže ulicemi budou procházet nejprve dvě hodiny ráno a potom od 16 do 22 hodin. „Aby byli schopni na případné problémy reagovat a pomohli je řešit,“ vysvětlil.

V novoborských ulicích přibývá také státních policistů. Do města se přesouvá skupina osmi těžkooděnců, kteří dosud pomáhali hlídkám na Šluknovsku.