Židovský hřbitov v Břeclavi ničí vandalové

Břeclav – Náhrobky z vzácného židovského hřbitova v Břeclavi opakovaně ničí skupina zatím neznámých vandalů. I když povalené či rozlomené náhrobky město řeší už několik let, identitu výtržníků se prozatím nepodařilo vypátrat. Radnice proto chystá nová bezpečnostní opatření včetně pravidelných hlídek a kamerového systému. Škody na náhrobcích se už vyšplhaly do desetitisíců, proto se ředitelka Městského muzea a galerie v Břeclavi Alena Káňová rozhodla podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Židovský hřbitov v Břeclavi začal v posledních letech zažívat renesanci, teď ale snahy o jeho zvelebení maří vandalové. „Na hřbitově se nám podařilo udělat ve spolupráci s městem a muzeem velký kus práce. Čím dál víc se hřbitov dostává do povědomí návštěvníků, připravujeme pravidelné akce, čistíme náhrobky. Bohužel od přelomu července a srpna se častěji setkáváme s vandalismem,“ uvedla Káňová.

V současné době je na hřbitově už sedm povalených náhrobků. Podle Káňové navíc jen těžko srovnávat s kulturní hodnotou poškozených náhrobků. Rozhodla se proto obrátit na policii. „Areál hřbitova je denně volně přístupný. Předpokládáme, že se devastace dopustila skupinka ničitelů, která si ani neuvědomila, jakou kulturní újmu za sebou zanechala,“ uvedla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Policisté v současné době upřesňují výši škody, podle prvotních odhadů se pohybuje okolo padesáti tisíc korun. Pachatelům hrozí kromě trestných činů poškozování cizí věci a vandalismus i obvinění i z hanobení lidských ostatků. Při svém řádění totiž výtržníci odkryli i desku jednoho z hrobů. Za poslední jmenovaný čin hrozí pachateli až dva roky vězení. 

Hřbitov by měla pomoci ochránit lepší bezpečnostní opatření. Městská policie v okolí hřbitova zesílí hlídky, v budoucnu by měla na areál dohlížet také kamera. „Prosíme však i obyvatele města, aby v případě, kdy na hřbitově uvidí někoho náhrobky ničit, volali okamžitě na policii,“ vyzvala Haraštová Břeclavany. Odhodlání památku chránit dala najevo i ředitelka muzea. „Pokud někoho přistihneme, jak náhrobky ničí, naúčtujeme mu opravdu vysokou cenu za opravu. V případě dětí to samozřejmě zaplatí rodiče, upozorníme i sociální odbor,“ nechala se slyšet Káňová.

Židovský hřbitov v Břeclavi

Hřbitov byl založen pravděpodobně ve druhé polovině 17. století. Na ploše více než sedm tisíc metrů čtverečních se dnes nalézá asi 300 náhrobních kamenů, z nichž nejstarší dochované pocházejí z počátku 18. století. Převládá bohatší barokní plastická výzdoba, vždy s hebrejským nápisem. V 80. letech 20. století byl zpustošený hřbitov určen k likvidaci a podstatná část náhrobků byla odvezena. V letech 1991–1993 nechalo město Břeclav provést parkovou úpravu areálu a dochované staré náhrobky nově osadit. Dnes je hřbitov kulturní památkou.

Zdroj: Městské muzeum a galerie v Břeclavi

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)