Ve skladišti plastů tiká časovaná bomba

Ústí nad Labem - Za časovanou bombu označuje senátorka Alena Dernerová způsob skladování plastů v areálu společnosti THL Luna v Komořanech u Mostu. Podle jejích informací je na dvoře a v bývalých dílnách uloženo dvacet tisíc tun polypropylenu a polyetylenu v blízkosti tisíců dřevěných palet.

Senátorka Alena Dernerová charakterizuje skladování, při kterém jsou tuny plastů proloženy dřevěnými paletami, jako nebezpečný sendvič. „Já vím, že nás ten materiál primárně neohrožuje, ale kdyby začal hořet, tak to bude obrovská svízel. A navíc ty toxické látky v ovzduší by také byly velmi nepříjemné,“ upozorňuje senátorka Dernerová. 

Společnost, která plasty skladuje, se hájí tím, že polypropylen a polyetylen nejsou na seznamu nebezpečných hořlavých látek. „Klient má veškeré posudky, veškerá vyjádření hasičů, hygieny, životního prostředí,“ hájí postoj firmy právní zástupce společnosti THL Luna Marek Nespala. 

I hasiči ale připouštějí, že tyto látky vzplanou jen při vysokých teplotách. Provozovatelé skladu ale přesto jednají protizákonně. „Porušují stavební zákon, protože haly, v nichž skladují plasty, nebyly kolaudovány za účelem skladování,“ zdůrazňuje mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. „Zákaz užívání areálu ve vykonatelné podobě vydán nebyl,“ argumentuje Marek Nespala. 

Majitelé skladu tvrdí, že informace o hrozbě možného požáru rozšířili jejich konkurenti. Navíc už požádali o nové kolaudační rozhodnutí. Jak tvrdí, všechny potřebné souhlasné posudky už mají. „Záleží především na kolaudačním rozhodnutí, které vystaví příslušný stavební úřad,“ říká Josef Vobořil z Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.  

Podle mosteckého stavebního úřadu to ale uživatelé areálu s přeměnou bývalých dílen na legální sklady snadné mít nebudou.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)