Jihočeská univerzita postaví nový kampus

České Budějovice - Jihočeská univerzita se v Českých Budějovicích rozroste o dvě nové budovy. Dohromady budou stát šest set šedesát milionů korun. Sídlit v nich budou tři fakulty. Díky novým prostorám vznikne v regionu jedinečná vzdělávací instituce zaměřená především na výzkum a podporu technických a přírodovědných oborů.

V kampusu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vyrostou dvě nové budovy. V nich budou kromě přednáškových sálů také specializované laboratoře s nejmodernějšími přístroji. „Jde nám hlavně o to, abychom dobře propojili výuku a výzkum. To je to, co nám hlavně v těch oborech, které se budou v těch budovách realizovat, chybí,“ vysvětluje prorektor pověřený řízením Jihočeské univerzity Tomáš Polívka.  

Přírodovědecká fakulta má v rámci výzkumně-vzdělávacích institucí v Česku výlučné postavení. A to hlavně díky své úzké spolupráci s Akademií věd. Její obory a víc než tisícovka studentů teď dostanou zbrusu nové zázemí a přístroje za čtyřicet milionů korun. „Většina oborů, které přecházejí do nové budovy a budou využívat nové technologie, jsou obory na světové úrovni,“ upozorňuje děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity František Vácha. „Například plánovaná laboratoř pro fyziku bude na špičkové světové úrovni,“ dodává Tomáš Polívka.   

Spolu se zemědělskou fakultou bude mít nové prostory i nejmladší fakulta univerzity – fakulta Rybářství a ochrany vod. „Pro nás to představuje vybudování špičkových laboratoří pro molekulární biologii a biotechnologie, pro pěstování rostlin a pro agroekologii,“ popisuje projekt Vladislav Čurn z Biotechnologického centra Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. „Vznikne vědeckovýzkumný prostor, v němž bude i akvárium pro chov ryb,“ uzavírá ředitel Ústavu akvakultury z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Vejsada. 

Nové budovy budou stát každá přibližně tři sta milionů korun. Většinu nákladů pokryjí peníze ze strukturálních fondů. Nové budovy by se pro studenty Jihočeské univerzity měly otevřít do tří let.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)