Úředníci z Chomutova boří bariéry, učí se znakovou řeč

Chomutov – Magistrát v Chomutově se rozhodl odbourat další bariéru ve styku s občany. Někteří úředníci se dobrovolně přihlásili na čtyřicetihodinový kurs a učí se znakovou řeč. Absolventi by už teď měli umět komunikovat s neslyšícími a poradit jim se základními věcmi. Podle primátora Jana Mareše (ČSSD) nejde o gesto, kterým by se radnice chtěla zviditelnit. Za vším je dlouhodobá snaha poskytovat lepší služby klientům.

Úředníci se učí neslyšícím přeložit hlavně běžná spojení jako je například výzva k předložení občanského průkazu nebo rodného listu. „Nejsem samozřejmě odborník, ale umím základy, slova důležitá pro naši práci,“ dodává úřednice Jitka Nejedlá. Znaková řeč podle ní není těžká, ale je důležité si ji pravidelně opakovat a zkoušet.

S nápadem učit se znakovou řeč přišli jako první chomutovští strážnici. Úředníci z magistrátu se přidali dobrovolně. „Umím poradit základní věci, ulice, soudy, úřední budovy, policejní stanice, nemocnice,“ řekl ČT strážník Městské policie Chomutov David Herold.

Magistrát: Jednání s úředníky nemusí být horší než návštěva zubaře

V Chomutově se snaží pomáhat i vozíčkářům a nevidomým. Zdravým lidem zase šetří čas. Zprávu, kdy mají přijít na jednání nebo zda je jejich žádost vyřízena, dostanou formou sms zprávy. Snaží se tak mimo jiné dokázat, že jednání s úředníky nemusí být horší než návštěva zubaře.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)