Festival otevřených sklepů se vrací na Znojemsko

Brno – Festival otevřených sklepů ve nabídne návštěvníkům kolekci zhruba 300 vín. Přehlídka se koná ve dnech 19. a 20. listopadu ve Znojmě, Novém Šaldorfu, Šatově, Dobšicích a Chvalovicích. Chybět nebudou mladá vína se známkou Svatomartinské nebo vína s medailí z mezinárodních soutěží. Festival je poslední z vinařských akcí oslavujících Svatomartinská vína a zároveň uzavírá svůj třetí ročník. Letošní rok představil festival na jaře sklepy pod Pálavou a také region Modré hory, kde se festival konal v létě.

„Nyní se téměř po dvou letech vracíme na Znojemsko, které je vinařsky zajímavé zejména díky certifikaci VOC Znojmo,“ uvedl za pořadatele Martin Gillár. VOC Znojmo vzniklo jako vůbec první apelační systém v České republice, který kontroluje původ vín. Vína originální certifikace Znojmo mohou být pouze ze tří netypičtějších odrůd Znojemska - Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, případně jejich cuvée.   

Kromě vín se známkou Svatomartinské a s certifkací VOC láká Festival otevřených sklepů na vína, která sbírají medaile na zahraničních soutěžích. Kromě ochutnávky vín mohou zájemci nahlédnout i do vinařských sklepů. „Sklepy na Znojemsku jsou opravdové skvosty - jsou ručně vyhloubené v pískovci a tvoří labyrinty dlouhé někdy i stovky metrů. Kdo takový sklep neviděl, nemůže říct, že zná vinařskou Moravu,“ uvedl ředitel festivalu Juraj Flamik.   

V rámci doprovodného programu chystají pořadatelé i křest nové Kuchařky moravských vinařek - volné pokračování. Autorky ze Spolku moravských vinařek Bakchantky vymění vinařské zástěry za kuchyňské a budou vařit s vínem a k vínu podle nové kuchařky. „Největší zásobnicí receptů nám byly především domácnosti členek spolku Bakchantky a jejich nejbližších a přátel. K tradičním receptům po maminkách, babičkách a tetách přibyly novější recepty našich dcer a vnuček,“ uvedla tajemnice spolku Eva Kloudová. Kuchařka obsahuje 392 receptů v jedenácti kapitolách a vznikla jako volné pokračování úspěšného prvního dílu, který vyšel před třemi lety. Křest bude mít v sobotu 19. listopadu od 15:00 v šatovském Moravském sklípku.