V Hradci zkoušejí fotopasti proti černým skládkám

Hradec Králové - Zatímco na Šumavě odborníci pomocí takzvaných fotopastí monitorují pohyb vzácných zvířat, v Hradci Králové a jeho okolí se fotopasti začínají objevovat ze zcela jiného důvodu. Aby monitorovaly pohyb lidí, kteří zakládají černé skládky. Provinilce potom magistrát bude pokutovat.

Fotopast je krabička se senzorem a fotoaparátem. Kdo v Hradci Králové a jeho okolí vozí odpadky na místa, kde nemají co dělat, může se nechtěně ocitnout na fotografii pořízené právě tímto přístrojem. „Přístroj dokáže udělat fotografii i v naprosté tmě na vzdálenost dvaceti metrů. Je to perfektní ostrá fotografie. Není tak problém zachytit člověka, který by zakládal černou skládku,“ vysvětluje městský strážník Zdeněk Zikmund.

Městská policie bude pomocí maskovaných fotopastí monitorovat lokality, kam lidé odpadky vozí nejčastěji. „Na každé místo umístíme dvě až tři fotopasti, aby se navzájem hlídaly,“ říká Zdeněk Zikmund.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Likvidace jedné černé skládky město průměrně stojí více než deset tisíc korun. Ročně jich přitom radnice na vlastní náklady musí odstranit zhruba čtyřicet. „Nejčastěji jezdíme pro odpad do okrajových částí Hradce Králové,“ uvádí pracovník firmy na svoz odpadu David Bartoš.

Odhalit člověka, který odpad do přírody přivezl, se podaří jen málokdy. Proto hradecká radnice zkouší další způsoby, jak černé skládky omezit. „Radnice ve spolupráci s městskou policií přistoupila k tomuto kroku proto, že si od toho slibujeme eliminaci černých skládek,“ naznačuje mluvčí hradeckého magistrátu Magdalena Vlčková.

Pokud se fotopasti osvědčí, město přikoupí další. Jedno zařízení stojí necelých šest tisíc korun, což radnice považuje za výhodnější než platit likvidaci odpadu.