V Pramenech se do obecních voleb opět nikdo nepřihlásil

Prameny u Mariánských Lázní - Obec Prameny na Chebsku zůstane bez zastupitelstva. Poslední možnost pro podání kandidátek byla právě dnes. V obci se zastupitelstvo rozpadlo v dubnu 2009. Od té doby tam byly vyhlášeny volby už čtyřikrát - nicméně neúspěšně. Vesnici dosud řídí správce ministerstva vnitra. Kandidátku do dodatečných voleb vyhlášených na 2. července v termínu nikdo nepodal. Už potřetí se tak opakuje situace, kdy se volby v obci konat nebudou.

Státní úředník řízení obce s asi 150 obyvateli převzal v prosinci 2009. Ze zákona má ale omezené pravomoci, a nemůže tak nakládat s obecním majetkem. Přitom obec dluží desítky milionů korun. To je zřejmě také důvod, proč se nikomu do řízení obce nechce.

Patovou situaci by mohla vyřešit už jen legislativní změna. Bývalý ministr vnitra Radek John (VV) nedávno prohlásil, že by se zákony měly změnit tak, aby v případě, že se v obci dvakrát po sobě nepodaří vytvořit zastupitelstvo, byla obec automaticky přičleněna k jiné. To by řešilo i situaci v Pramenech. Jenže ochota obcí sloučit se s jinou, která není schopna vytvořit zastupitelstvo, závisí i na ekonomické situaci obcí.

Reportáž Pavla Soukupa (zdroj: ČT24)

M. Lázně by vzaly Prameny pod sebe - ale jen oddlužené

Podle starosty Mariánských Lázní Zdeňka Krále (ODS) by lázeňské město mohlo zvážit, že by Prameny vzalo pod sebe. „Ale jen pokud obec stát oddluží,“ uvedl Král. Pod Mariánské Lázně spadají i další obce a osady v okolí. Nebylo by to proto pro město novinkou. Podle Krále je současný systém obcí dlouhodobě neudržitelný. „Malé obce obvykle nemají peníze na rozvoj a naopak městům pak chybí počet obyvatel, aby dosáhla na lepší příjmy z daní,“ uvedl Král.

Mariánské Lázně měly dříve až 18 000 obyvatel, nyní jich mají 13 500. „Část obcí se v 90. letech odtrhla. Lidé ale stejně dojíždějí za prací do města, takže náklady na údržbu infrastruktury jsou na nás, zatímco malé obce v podstatě luxují obyvatele,“ míní starosta Mariánských Lázní.

Obec Prameny
Zdroj: ČT24