Polabská cyklostezka propojuje pět obcí, měří 11 kilometrů

Brandýs nad Labem - Brandýs nad Labem dnes slavnostně otevřel novou, 11 kilometrů dlouhou Polabskou cyklostezku, která propojuje pět obcí v okolí. Po levém břehu Labe se nyní lze dostat z Kostelce nad Labem na Mělnicku až do Lázní Toušeň v okrese Praha-východ. Stavba přišla na více než 58 milionů korun.

„Chtěli jsme vybudovat kvalitní cyklostezku s bezpečným povrchem a současně propojit několik historicky významných měst a obcí na levém břehu Labe,“ řekl starosta Brandýsa nad Labem Ondřej Přenosil (ODS). Nová cyklostezka umožní nejen příjemné výlety podél Labe, ale lidé budou moci poznat historické památky i přírodní zajímavosti, které se podél její trasy nacházejí.

Polabská cyklostezka propojuje Kostelec nad Labem, Záryby, Brandýs nad Labem - Starou Boleslav, Zápy a Lázně Toušeň. Cyklostezku s asfaltovým povrchem mohou využívat cyklisté, ale i pěší, vozíčkáři a bruslaři. Pohyb in-line bruslařům není povolen pouze v části Brandýsa nad Labem, v úseku od Labské promenády k dálničnímu mostu. „Je to kvůli zajištění větší bezpečnosti ostatních uživatelů a návštěvníků,“ uvedla mluvčí Brandýsa nad Labem Michaela Miková.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Po celé trase cyklostezky je osm zastřešených odpočívadel s různými herními prvky a také tři informační klikotoče. Na nich si mohou turisté sami spustit zvukové záznamy o historických a přírodních zajímavostech jednotlivých úseků nebo si poslechnout příběh o historii řeky Labe. Odpočívadla jsou pojata originálně - vymalovaly je totiž děti ze základních škol obcí, kterými cyklostezka prochází. Součástí cyklostezky jsou i nové, v některých místech technicky velmi náročné lávky a rampy.

Výstavba cyklostezky byla zahájena loni v únoru, zkolaudována byla loni v listopadu. Projekt byl z velké části financován z evropských fondů prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Čechy. Podílelo se na něm všech pět obcí, kterými cyklostezka prochází. Středočeský kraj poskytl na projekt 810 000 korun.

Ve Středočeském kraji se letos bude za 18 milionů korun rozšiřovat také cyklostezka Po stopách českých králů, kde vzniknou dva nové úseky z Berouna do Nižboru a z Žebráku do Točníku. Nedávno začala i výstavba nové cyklostezky na okraji Kladna, spojí město s obcí Malé Kyšice. Přijde na 19,5 milionu korun.

Odpočívadlo na trase cyklostezky
Zdroj: ČT24