V Ralsku vzniká sportovně-rekreační areál

Boleslavsko – V bývalém vojenském prostoru Ralsko-Vrchbělá na Mladoboleslavsku vznikne sportovně-rekreační areál. Má být největším svého druhu v Česku. Mimo jiné tam budou například tři in-linové dráhy. Záměr středočeského hejtmanství ale kritizuje opoziční ODS. Podle ní spoluúčast kraje na financování projektu příliš zasáhne do rozpočtu.

Bývalý vojenský prostor byl kdysi tankodromem sovětské armády, řadu let už ale jde o areál zdevastovaných budov uprostřed přírody. Teď se má změnit a přilákat turisty. Vzniknout tu má třeba největší in-linová dráha v republice se třemi trasami v délce od 5 do 15 kilometrů.

Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) říká, že takto rozsáhlé dráhy v podstatě nikde v Česku nejsou – něco podobného je prý nejblíže u Berlína. Přijít na své si tu mají i cyklisté, v zimě běžkaři a v plánu je také naučná stezka pro děti, lanové centrum nebo paintballové hřiště. Hejtman dodává, že v areálu by měl být i přírodní amfiteátr na pořádání různých letních koncertů pod otevřeným nebem.

Reportáž Ivany Šmelové a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Opoziční ODS však investici za 143 milionů korun vidí jako nepromyšlený megalomanský projekt. Podle ní není jasné, kdo bude udržovat provoz a budoucí náklady. I když revitalizaci z větší části pokryjí evropské peníze, spoluúčast kraje, tedy 50 milionů, podle opozice příliš zatíží rozpočet. Hejtmanství to odmítá.

„50 milionů korun rozhodně nejsou malé peníze. V situaci, kdy ruší veřejnou autobusovou dopravu, není na opravy v sociálních ústavech a ve školách, si myslím, že by měl kraj mít jiné priority,“ uvedl bývalý hejtman a středočeský zastupitel Petr Bendl (ODS).

Mluvčí kraje Berill Mascheková namítá, že zastupitelstvo už tyto peníze schválilo v zásobníku projektů v odboru regionálního rozvoje krajského úřadu, tudíž je nejde využít na nic jiného. S proměnou bývalého vojenského prostoru chce kraj začít ještě letos. Sportoviště má být hotové v roce 2012.