Janským Lázním hrozí odříznutí od tepla

Janské Lázně – Lidé v Janských Lázních se obávají privatizace místní státní léčebny. Spolu s ní by totiž v soukromých rukou mohlo skončit například také zdejší náměstí nebo parovod, který zásobuje teplem skoro polovinu lázeňského města. Konečné slovo v procesu, který se táhne už od 90. let, by mělo mít ministerstvo financí. Kdy k tomu ale dojde, není doposud jasné.

Léčebna v Janských Lázních, to nejsou jenom lázeňské domy. Do majetku státního podniku, jehož hodnota se může blížit jedné miliardě korun, totiž patří také řada pozemků, které s provozem lázní nesouvisí. Například náměstí nebo pozemek, na kterém stojí zdejší městský úřad. „Určitě by to nebyla standardní situace, kdyby třeba náměstí patřilo soukromé osobě,“ kroutí nad privatizací hlavou zastupitel Václav Němec. Největší strach ale mají místní z privatizace parovodu, na kterém je závislá polovina města. Starosta Jiří Hradecký se obává, že by tak město ztratilo nad parovodem jakoukoli kontrolu.

První pokusy o privatizaci zdejších lázní proběhly už v 90. letech, záhy ale byly zastaveny. Cestu k privatizaci znovu otevřela až vláda Mirka Topolánka na jednom ze svých posledních zasedání v březnu 2009. Podle dohody z roku 2005 by část majetku státního podniku mohla připadnout městu. Jestli s tím ale počítá i nový privatizační projekt, to dnes v Janských Lázních nikdo neví. „Můj předchůdce vznášel dotaz na ministerstvo zdravotnictví, ale bylo mu sděleno, že je to neveřejné,“ uvedl starosta Hradecký. Privatizační projekt nyní leží na ministerstvu financí, a to zatím o dalším postupu převodu stomilionového majetku do soukromých rukou nerozhodlo.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)