Trosky válečných leteckých strojů přilákaly stovky lidí

Jindřichův Hradec - V muzeu v Jindřichově Hradci je k vidění letecký poklad. Během prvních hodin přilákal stovky lidí. Do expozice historici umístili třeba německou válečnou stíhačku Focke Wulf, kterou letos v květnu vykopali u Otína.

Unikátním dílem je podle Jiří Šaška, nálezce stíhačky, především torzo motoru BMW 801 D2. „Jedná se o svého druhu nejlepší exponát objevený v České republice,“ říká archeolog a letecký historik Vladislav Burian.

Trosky válečného stroje přilákaly fanoušky letecké historie také z Německa i Slovenska. Přijel si je prohlédnout i syn sestřeleného pilota Wolfgang. „Jsem hluboce zasažen, když tady přímo vidím důsledky válčení. Dříve jsem od otce často slyšel, že vše bylo dobré, to je kontrast s touto realitou,“ říká syn sestřeleného pilota Wolfgang Engst.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Po německé stíhačce neúspěšně pátrali lidé od konce války. Na novou stopu historiky letos na jaře přivedl student, který porovnával satelitní a historické snímky. Místo dopadu, tedy břeh rybníka, na nich označil. První měření ukázala, že se trefil do černého. Historici pod povrchem objevili funkční podvozek a také letecké kulomety a kanóny. Objevené díly zamířily okamžitě do konzervátorských dílen. Tým specialistů je ošetřoval půl roku.

Německou stíhačku s dalšími deseti sestřelili američtí letci v srpnu 1944 během bitvy nad Jindřichohradeckem. Sami tehdy také utrpěli značné ztráty. V její kabině seděl Hubert Engst. Z hořícího letounu vyskočil a zachránil se.