Adršpach ovládli 3D lukostřelci

Turnov - V Adršpašských skalách svištěly o víkendu šípy. Konal se tam závod Českého poháru v 3D lukostřelbě. Tento poměrně nový sport je zvláštní tím, že na rozdíl od klasické olympijské střelby na terč připomíná spíš lov. V Česku si našel tento způsob lukostřelby již řadu vyznavačů.

Lukostřelci se proplétají lesem a hledají ukrytou zvěř. Pak už stačí jen natáhnout, zamířit… „V této oblasti probíhá lukostřelecký závod 3D. To znamená, že se jedná o napodobení lovu, kdy střelec vystřeluje šíp proti maketě zvířete,“ vysvětluje ředitel závodu BC Chimera Pavel Urban. 

V Čechách je lov luky a kušemi zakázaný, na západ od našich hranic má ale spoustu příznivců. 3D lukostřelba se u nás začala rozšiřovat teprve zhruba před patnácti lety. „Je to přitažlivé v tom, že je člověk v přírodě, prochází se lesem a i to střílení je zajímavá věc,“ říká účastník závodu Petr Dolejš.

Jeden šíp na každé zvíře. Střílí se z moderních zbraní i klasických dřevěných luků na vzdálenost od pěti do několika desítek metrů. „Začínala jsem s obyčejným lukem a potom přešla na kladkový. Ráda bych je střídala,“ prozrazuje účastnice závodu Renata Dalecká. 

Závod v Adršpachu je posledním letošním závodem Českého poháru. Díky terénu patří mezi nejkrásnější, ale zároveň nejnáročnější. „Jsou lidé, kteří jsou schopní na tréninku strefovat pětikorunu na třicet metrů a přijdou na závod a nejsou schopni trefit zvíře. Jsou však lidé, kteří na tréninku moc úspěšní nejsou a přijdou na závod a změní se ve skutečné lovce a jsou schopni závod vydržet ve velkém tempu,“ uvádí Pavel Urban. 

Víkendové soutěže se zúčastnilo na šest desítek střelců z celé České republiky. Ti nejzdatnější dokážou najít a zasáhnout dvacet osm zvířat za necelé tři hodiny.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)