Za podvody s masem dostali dva muži z Kroměřížska 7,5 let

Zlín - Krajský soud ve Zlíně poslal dva muže z Kroměřížska za rozsáhlé podvody při obchodování s masem shodně na 7,5 roku vězení. Třiašedesátiletý Ivo Hejný a osmatřicetiletý Josef Odložil podle obžaloby odebírali a poté neplatili zejména za vepřové půlky od dodavatelů z celé země. Šestnácti poškozeným tak způsobili škodu 64 milionů korun. Oba muži, kteří mají jako své trvalé bydliště uvedenu budovu kroměřížské radnice, vinu popřeli. Rozsudek zatím není pravomocný.

„Soud nemá žádné pochybnosti, že k jednání došlo. Obžalovaní měli již z minulosti zkušenosti s podnikáním, které se nevydařilo. Nejen, že se nepoučili, ale podnikali s úmyslem poškodit další osoby. Od počátku měli úmysl poškozené podvést,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Iveta Šperlichová.

Podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové muži páchali trestnou činnost zhruba polovinu roku 2008. Při prvním kontaktu s dodavatelem údajně boží zaplatili, poté jej odebírali na faktury s měsíční splatností, které však už nehradili. Dodané maso přitom obratem prodali dál. Hejný údajně uzavíral příslušné smlouvy, zatímco Odložil měl prý na starost organizaci konkrétních obchodů.

„Je to neobvyklé, zejména s přihlédnutím k období, protože se vše stalo v průběhu šesti měsíců. A škoda je opravdu obrovská, přesahuje šedesát milionů korun,“ uvedla při zahájení soudního líčení Nesvadbová. Výše škody souvisí s faktem, že dodávky masa jsou samy o sobě velice hodnotné. Jeden kamion vepřového masa má obvykle hodnotu zhruba jeden milion korun. Hejný a Odložil si pro maso posílali dva až tři kamiony týdně. Výsledkem je šestnáct poškozených firem, jejichž zástupci teď figurují u soudu jako svědkové. 

Telefonát Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Co obžalovaní s hromadami vepřových půlek udělali, není dodnes jasné. „Maso posílali dalšímu dodavateli. Nemohou se ovšem přesně shodnout ve svých výpovědích, kdo konkrétně tím dodavatelem byl. Neměli řádně ověřenou jeho totožnost,“ popsala Nesvadbová. 

Oba obžalovaní vinu popírají

U soudu se muži obviňovali navzájem nebo vinu svalovali na další lidi, kteří prý jejich společnost připravili o peníze. „Jde o to, aby se odhalila pravda. Bojím se ale, že tento soud nemá šanci pravdu odhalit,“ řekl v srpnu obžalovaný Ivo Hejný s tím, že se cítí podvedený a obžalobu označil za nařčení.

Ivo Hejný a Josef Odložil před soudem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Odložil, který již byl dříve odsouzen za majetkovou trestnou činnost, byl ve firmě podle svých slov zaměstnán jako nákupčí. U soudu popřel, že by obchody uzavíral on, prý vždy dostal příjmové doklady nachystané od účetních. „Snažil jsme se jen plnit pracovní podmínky, které jsem měl ve smlouvě,“ uvedl dnes u soudu obžalovaný, který si stejně jako Nesvadbová ponechal lhůtu pro podání odvolání.

Podle poškozených se však na obchodech podíleli oba muži. Po urgencích vrácení dlužných částek podle nich pouze slibovali, že dluhy uhradí. „Podepsali uznání závazků i směnku, ale peníze nezaplatili,“ líčil jeden z poškozených. Oběma obžalovaným mužům hrozilo pět až deset let vězení.