Část Romů svolala do Rotavy velký mítink

Rotava (Sokolovsko) - V Rotavě se chystá velké setkání Romů. Na 28. listopadu ho ohlásil regionální aktivista Vojtěch Pompa jako reakci na nedávný pochod pravicových radikálů městem, ke kterému se připojilo i několik místních. Radnice chce mítinku zabránit a taky někteří Romové z Rotavy mají k akci výhrady.

Vojtěch Pompa agituje mezi rotavskými Romy, aby na mítink, který má být měsíc po pochodu pravicových radikálů, přišli. Říká, že je přijede podpořit na 500 lidí ze severních Čech i z Prahy. Protestovat mají hlavně proti účasti několika učitelů v pochodu z 29. října. „Dosáhnu toho, aby ti učitelé byli řádně potrestaní. Aby měli vyhazov,“ říká Vojtěch Pompa s tím, že nechápe, jak mohou podporovat rasismus.

Obyvatelé Rotavy s pochodem nesouhlasí, nechtějí podle jejich slov žádné problémy. Na rotavské radnici se obávají vyostření vztahů mezi místními Romy a majoritou. Už vášně mezi průvodem pravicových radikálů a Romy se dařilo tlumit policii jenom s nasazením těžkooděnců. Starostka Iva Kalátová hledala řešení jak romský mítink zakázat. To ale zákon neumožňuje. „Jedná se o ústavní právo a zásah do takovéhoto práva je zcela výjimečný,“ uvedl právník Martin Tocik. „Na žádost občanů Rotavy jsme se jako zastupitelé rozhodli, že vydáme prohlášení, nesouhlasné stanovisko s tímto mítinkem,“ říká Iva Kalátová, starostka Rotavy. Starostka už jedná s policií. V případě, že se mítink uskuteční, bude požadovat nasazení stejného počtu lidí, jako na minulém mítinku, tedy tři stovky policistů.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)