Karlovarsko se potýká s okrádáním škol

Karlovy Vary - Na západě Čech velmi rychle přibývá okradených škol. Patrně vůbec poprvé v novodobé historii kriminalisti řeší případ mateřské školy, ve kterém podezřívají zaměstnance. Nesrovnalosti v účetnictví odhalila kontrola v Abertamech. Dva roky tam měly krást dvě zaměstnankyně. Policisti a krajští auditoři už navíc vyšetřují šest podobných případů.

V abertamské školce mizel nábytek, vybavení kuchyně i koberce. To všechno si podle starosty odnesly bývalé zaměstnankyně školky domů. Děti ale přišly o víc. Peníze za divadelní představení, které bylo zaplacené z pokladny, ženy znovu vybraly od rodičů do své kapsy. „Vybíraly z pokladny finanční hotovost a následně to dokládaly zfalšovanými doklady,“ říká jeden z vyšetřujících policistů. „Ve školce se falšovaly počty dětí a prakticky se tím vylepšovaly platy,“ dodává starosta Abertam Zdeněk Lakatoš. 

Podvodnice, které podle policistů školku okrádaly, už v Abertamech nepracují. „Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality ženy obvinili ze zpronevěry,“ vysvětluje mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. 

Krajský úřad už řeší pět podobných případů na středních a uměleckých školách. Kriminalisté prověřují účetnictví také na základní škole v Nové Roli a teď i v abertamské školce. „Až budou škody vyčísleny, tak se eventuelně připojíme k trestnímu oznámení,“ naznačuje mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Andrea Bocková.  

Podle šéfa jedné z největších personálních agentur v regionu je těžké odhalit podvodníka už při pohovoru. Navíc podle něj lidí, kteří se snaží oklamat zaměstnavatele nebo už i personalisty při nástupu, každý rok přibývá. „Před deseti lety jsme se opravdu s ničím podobným nesetkávali,“ přiznává ředitel personální agentury Miroslav Hofírek. 

Přestože základní školy a školky krajští úředníci nekontrolují, v případě pochybností můžou starostové kraj požádat o pomoc. Krajští ekonomové také starostům poradí, jak vypracovat audity, které případné nejasnosti v účetnictví včas odhalí.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)