Ještědské stromy mají ustoupit sjezdařské magistrále

Liberec – Na ještědském svahu protkaném sjezdařskými tratěmi má vzniknout další sjezdovka. Skiareál chce, aby odlehčila všem ostatním trasám, proto má být velmi široká – asi 50 metrů. Kromě ní mají na Ještědu vzniknout i kratší přibližovací a spojovací trati. Plány Sportovního areálu Ještěd ale vyvolaly nelibost. Firma je zadlužená, stavba nové páteřní sjezdovky ji přitom bude stát 40 až 60 milionů korun. Navíc proto, aby se na ni mohli lyžaři vydat, vykácí skiareál asi sedm hektarů lesa. Stavbu sjezdovky chce společnost zahájit na jaře 2013, aby termín stihla, bude muset překonat několik problémů – především sehnat dost peněz, ale také projít úředními procesy a získat stavební povolení.

Ředitel Sportovního areálu Ještěd Vít Pražák je přesvědčen, že oblíbené lyžařské středisko novou sjezdovku nutně potřebuje – ty stávající jsou podle něj příliš úzké a sjezdaři se na ně nevejdou. Vít Pražák je přesvědčen, že se skiareálu podaří v příštím roce získat stavební povolení a nakonec se přikutálejí i peníze. „Věříme, že se nám to povede,“ ubezpečil Pražák.

Peníze by chtěl areál získat z evropských fondů. „Existuje spousta programů, do kterých bychom se chtěli zařadit a jít touto cestou,“ uvedl ředitel sportovního areálu. Dalším uvažovaným zdrojem jsou i vlastní příjmy firmy.

Nakolik se plány na další velkou investici spojenou s rozsáhlým kácením setkají s pochopením veřejnosti, chce sportovní areál zjistit ve veřejné diskusi, kterou má zahájit zveřejnění informací o plánované sjezdovce na webu společnosti. Ředitel Pražák věří, že nebude mít problém s ochránci přírody, zdůraznil, že zatím nezaznamenal žádné negativní reakce. „Nehledě na to, že se státoprávními orgány ochrany přírody to máme projednáno a v podstatě jsme od nich už v tomto směru souhlasy obdrželi,“ podotkl.

Červená sjezdovka Skalka bude dlouhá 1 700 metrů a široká 50 metrů, nebude jí chybět osvětlení. Povede poblíž stejnojmenné čtyřsedačkové lanovky. Její stavba přijde na 40 až 60 milionů korun, stavba má začít po zimní sezoně 2012/2013.

Nová široká sjezdovka nebude jedinou investicí, kterou Sportovní areál Ještěd plánuje. Už v příštím roce má být lyžařům k dispozici krátká trať u přibližovacího vleku. Její stavba bude stát pouze půl milionu, podle Víta Pražáka je důležitá kvůli bezpečnosti i hladšímu provozu skiareálu.

Letošní novinky, které skiareál připravil, jsou podstatně skromnější. Začnou fungovat tři nové webkamery a na stránkách areálu bude interaktivní mapa, z níž se lyžaři dozví například to, které vleky jsou v provozu. „V podstatě veškeré novinky se týkají toho, že chceme perfektně informovat zákazníky,“ uvedl vedoucí skiareálu Jakub Čeřovský. Ti budou moci nově využít i aplikaci Skiline, která zaznamená naježděné kilometry. Nejlepší lyžaře bude čekat odměna.

Sportovní areál Ještěd v posledních letech razantně zmodernizoval svoji techniku – především tu dopravní. Postavil tři lanovky a čtyři vleky, zadlužil se tak čtvrtmiliardou. Dluh převzalo a prostřednictvím dluhopisů splatilo město, kterému teď má areál ročně splácet 15 milionů korun. Neděje se tak však, o místo proto už přišla předchozí ředitelka sportovního areálu. Jeho nový šéf už upozornil, že 15 milionů ročně je pro firmu příliš vysoká částka.