Před uranem zachrání Lomnici brněnský vodovod

Lomnice (Brněnsko) – Voda, která teče z kohoutků v Lomnici na Brněnsku, bude příští rok nezávadná. Zatím ale lidé používají místní zdroje, pijí tak i radioaktivní uran, který tvoří podloží obce. Měření ukázala, že se jeho stopy ještě pohybují v přípustném rozmezí, ale ve vodě je také zvýšené množství mědi a vápníku a naopak málo hořčíku. Městys se proto podle rozhodnutí hygieniků má připojit k Vírskému oblastnímu vodovodu, který zásobuje i Brno. Stavba přípojky už začala.

Vodovod z Víru do Lomnice postupuje díky speciální technice rychle vpřed. Stroj, který mají vodohospodáři k dispozici, je schopen položit až 2,5 kilometru potrubí denně. „Radlice projede, položí potrubí, vodovodní řad, za ním se zemina zavře a potrubí je položeno,“ popsal způsob pokládky stavbyvedoucí Vít Němec.

Ačkoli je stavba drahá, lomnická radnice nemá na výběr. „Ze zákona má povinnost zajistit kvalitní vodu, která neohrožuje veřejné zdraví odběratelů,“ zdůraznil krajský hygienik Miroslav Staněk.

Uran teče z kohoutků roky

Uranové podloží může za to, že v Lomnici teče z kohoutků dlouhodobě voda obsahující tento radioaktivní prvek. Městys měl od hygieniků výjimku do roku 2013, teď se musí připojit na Vírský oblastní vodovod. To je pro obec se třinácti sty obyvateli obrovská investice. Celá stavba stojí třiadvacet milionů korun, devět musí zaplatit přímo Lomnice.

„V našem katastru je větrací šachta ze stávajícího potrubí vírského vodovodu a na tuto větrací šachtu se připojíme,“ říká starosta Lomnice Milan Vojta (ODS). Napojení na nezávadný zdroj by mělo být kompletně hotové do října příštího roku. Kromě problémů s uranem pomůže vyřešit i zásobování malých obcí v okolí Lomnice.