Záhada bohatého Sedlečka: Starosta nepochybil

Sedlečko u Soběslavě - Podezřelý „ekonomický zázrak“, který vyšvihl Sedlečko u Soběslavě do čela žebříčku nejbohatších obcí v ČR, prošetřila policie - k trestné činnosti tam podle ní nedošlo. Obec byla v roce 2009 druhou nejbohatší v zemi s 233 tisíci korunami na jednoho obyvatele a starosta Vlastimil Bočánek byl obviňován ze záhadných finančních toků. Žádná z kontrol ale nekalosti na radnici neodhalila.

Finanční úřad, ministerstvo pro místní rozvoj, krajští úředníci i kriminalisté kontrolovali stohy dokumentů více než dva měsíce. Žádné podivné transakce nebo něco, co by nasvědčovalo korupci, ale nenašli. Podle starosty Vlastimila Bočánka (ODS) obec zbohatla díky dotacím, které se jí podařilo získat. „Dostali jsme peníze na vodovod, na kanalizaci, na čističku, celkem to dělalo kolem 35 milionů korun,“ vyjmenoval.

Za anonymními oznámeními jsou podle něj napjaté vztahy mezi jeho stranou a opozicí. Nikoho z jejích zástupců se ČT ale sehnat nepodařilo. „Nechápeme, že policie nedošla k žádnému zjištění. Starosta stále nikomu nevysvětlil, jak například dokázal vydělat miliony korun za pronájem veřejného prostranství,“ řekl pro server iDnes.cz opoziční lídr Karel Novák (KSČM).

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Už před opakovanými komunálními volbami v létě, kde opozice získala jen jeden hlas, mluvili její kandidáti o otevřeném boji. „Začalo to vypalováním aut, fyzickým napadáním, výhrůžkami smrtí a výhrůžkami vypalováním domů,“ uvedl tehdy opoziční kandidát František Přívozník.

Sotva policie ukončila prošetřování jednoho trestního oznámení, na stole už má další. Znovu anonymní. „Je zde opětovně poukazováno na skutečnosti, které jsme již v minulosti šetřili,“ řekl mluvčí táborské policie Miroslav Doubek. Vše tedy nasvědčuje tomu, že ani tentokrát nebude trestní stíhání zahájeno.