Lednický park mají chránit před bobry česla

Brno - Památkáři přišli s dalším nápadem, jak ochránit lednický zámecký park před bobry. Ničení vzácných dřevin má zabránit podvodní česlo a mříž, které oddělí zámeckou Dyji od Staré Dyje. O několik set metrů to ale zkrátí turisticky oblíbenou plavbu lodí k minaretu. Realizátoři projektu přesto věří, že tato opatření návštěvnost lednického komplexu zásadněji neovlivní.

Jihomoravští památkáři stojí před dilematem. Na jedné straně pomyslné rovnice se nachází kulturní památka lednický park, kterou chrání UNESCO. Na druhé straně pak neméně chráněný bobr evropský. Tento nevyrovnaný souboj už několik let vyhrává až metrový hlodavec. Památkáři teď možná vymysleli způsob, jak bobra do parku nepustit. Podstatou řešení je jakýsi podvodní plot proti bobrům, který by měl oddělit Zámeckou Dyji od Staré Dyje. „Nyní jsme ve fázi přípravy. Projekt je téměř nachystán a budeme čekat, jestli nám ministerstvo životního prostředí uvolní příští rok finance,“ říká kastelánka lednického zámku Ivana Holásková. 

Takzvané česlo ale nezastaví jen bobra. Omezí i výletní lodě, které v sezoně lednickým parkem provezou tisíce turistů. „Chtěli jsme to vyřešit systémem pohyblivých česel, která by umožnila loďce proplutí, ale tato varianta nám byla zamítnuta,“ přiznává Ivana Holásková. 

Z otevřené řeky se tak stanou dva uzavřené úseky. Před česlem bude muset vzniknout další přístaviště a návštěvníci se už lodí nedostanou přímo k oblíbenému minaretu. „Návštěvníci plaveb budou muset vystoupit o něco dříve a těch pár set metrů si k minaretu dojít pěšky. Věříme, že až takový propad zájmu o naše služby nebude,“ uvádí Jaroslav Martinek z První plavební. 

Bobři v lednickém parku způsobují milionové škody. Jestli tomu česlová stěna dokáže zabránit, se uvidí možná až za několik let. Na její stavbu totiž zatím chybějí peníze.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)