Klokana na Vysočině policisté nenašli

Humpolec – V okolí dálnice D1 na Vysočině se dopoledne pohyboval uprchlý klokan – a možná tam pořád ještě je. Ráno ho spatřili dělníci v lese u dálnice. Aby se nedostal až na dálnici, pronásledovali ho celé dopoledne policisté, kterým později přijeli na pomoc také hasiči, avšak bezúspěšně. Přestože zvíře zahlédli, nedokázali je chytit, naopak se sami museli chránit před ostrými zuby. Po poledni pátrání odvolali, zvíře známé pod jménem Vendelín však stále hledá skupina dobrovolníků.

Klokana zpozorovali lesní dělníci kolem osmé hodiny ráno v lese u 93. kilometru dálnice D1, krátce potom platilo varování pro řidiče, protože hrozilo, že se zvíře zatoulá až na dálnici. Že se na Vysočině toulá australský vačnatec, nebylo pro místní takové překvapení, lidé na Humpolecku se s metrovým klokanem občas setkávali i v minulých dnech.

Policisté se ho dnes jali pronásledovat, protože tentokrát zvíře hrozilo narušit bezpečnost provozu na dálnici. „Od 11:00 jsou na místě také profesionální a dobrovolní hasiči z Humpolce. Jejich úkolem je zabránit, aby se klokan dostal na dálnici a ohrožoval provoz,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Klokana sice policisté našli, ale v hustém lesním porostu ho nedokázali odchytit – k tomu museli použít síť, se kterou se však těžko manipulovalo. „Hledalo ho patnáct lidí a není šance dohnat ho. Kouše mimo jiné,“ poukázal na obtíže, které pronásledovatelé zakusili, hajný Pavel Hoskovec. Policisté spolu s hasiči a lesníky sestavili i rojnici, kterou chtěli uprchlé zvíře obklíčit a konečně dopadnout – ale ani tentokrát neuspěli, klokana už nikdo nespatřil.

Po poledni záchranáři pátrání po klokanovi odvolali. Jeho majitelka ale dala dohromady skupinu dobrovolníků, která klokana hledala ještě odpoledne. „V době nejvyššího nasazení bylo na místě kolem 70 osob,“ podotkla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Klokan rudokrký, který se u dálnice D1 pohyboval, uprchl z farmy v Dubí u Humpolce. Na svobodu se klokan Vendelín dostal už před dvěma týdny poté, co uhynula jeho matka. Ve volné přírodě v Česku se ovšem pohybuje nejméně jeden další klokan, který utekl chovateli z Táborska. Druhý klokan – samička Káča – se však podle svého majitele neustále pohybuje v jižních Čechách.