Podezřelou zakázku na opravu silnic kraj zrušil

České Budějovice – Jihočeský kraj zrušil problematický tendr na opravu silnic druhé a třetí třídy. Protože policie podezírala firmu, která měla soutěž zajistit, z machinací, hrozilo, že kraj nestihne dodavatele včas vybrat a ztratí nárok na evropskou dotaci. Ta je přitom pro 750milionovou zakázku klíčová.

Kraj už rozhodl, že co nejdříve vypíše nový tendr. „Předběhli jsme tím antimonopolní úřad a nečekali na jeho rozhodnutí v této kauze. Nechceme tím ohrozit čerpání evropských dotací,“ uvedl hejtman Jiří Zimola.

Opravou má projít 222 kilometrů regionálních silnic v Jihočeském kraji, zakázka za 750 milionů má být v příštím roce zdaleka největší v regionu – částka tvoří celkem 62 procent z kapitálových výdajů kraje pro plánovaný rozpočet na rok 2012.

Dodavatele však měla vybrat firma, která podle protikorupční policie s veřejnou zakázkou švindlovala. „Software losovacích zařízení – čili notebooků – byl upraven tím způsobem, že šlo dopředu stanovit, kteří uchazeči budou vybráni,“ přiblížil policejní mluvčí Jaroslav Ibehej. Policisté vyšetřují v Česku na 40 podobných případů.