Maturanti z Karlovarského kraje byli letos druzí nejhorší

Karlovy Vary – Studenti na školách v Karlovarském kraji dopadli u státní maturit neslavně, v rámci celé republiky skončili předposlední. Hůře na tom je už jen Ústecký kraj. V Karlovarském kraji uspělo u státních maturit 79 procent přihlášených, přičemž celostátní průměr je 85 %. Nejhůře dopadly střední odborné školy netechnického směru a zdravotní školy. O nic lepší výsledky neměla ale ani gymnázia v kraji, která také obsadila 13. příčku ze 14 krajů. Maturity se sice konaly v červnu a opravné termíny v září, krajský úřad ale podrobné výsledky obdržel až teď.

Podle radního pro školství Vratislava Emlera jsou výsledky sice špatné, ale kraj už v minulých letech začal pracovat na tom, aby se podmínky pro přijetí na maturitní obory zpřísnily. Letos poprvé dělali žáci, kteří chtěli jít studovat obory s maturitou, povinné přijímací testy. Stačilo ale, aby v nich dosáhli desetiprocentní úspěšnosti u negymnaziálních oborů a 15procentní u gymnázií. „Pro příští rok jsme se rozhodli požadavky navýšit o pět procent, na 15 a 20 procent,“ uvedl Emler.   

Špatné výsledky maturantů z Karlovarského kraje souvisí zřejmě s tím, že v minulosti vznikaly v kraji školy a obory bez ohledu na výsledky studentů. Při demografickém poklesu počtu studentů a zároveň financování škol platbami na žáka tak školy často přijímaly do maturitních oborů jen proto, aby je naplnily.   

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Kompletní výsledky jednotlivých škol zatím kraj zveřejňovat nechce, nejdřív s nimi seznámí jejich ředitele. Podle Emlera navíc nemusí být výsledky prvních státních maturit vypovídající, protože chybí srovnání v čase. Výsledky státních maturit by ale měly být důležité pro rodiče žáků při výběru školy pro své děti. Jak se ukazuje, samotná maturita není na trhu práce příliš vypovídající, dodal Emler.