V Třešti chystají betlémy

Třešť (Vysočina) – Začíná čas vánočních a adventních tradic, například betlémů. V Třešti na Vysočině jde doslova o místní chloubu a zvyk udržovaný již 220 let. Betlémy zde vyřezávají, vystavují a to nejen v místním muzeu ale i přímo v jednotlivých rodinách. Ve městě nyní mají napilno, s jejich stavbou se právě začíná.

Nejstarší Brožkův Betlém nebo naopak nejnovější pojetí biblického příběhu o narození chudého dítěte v opuštěném chlévě. Pracovaly na něm desítky řezbářů z Třešti a okolí, postavičky každým rokem přibývají. „Figurka se vyřezává podle náročnosti od 5 do 12 hodin, je k tomu třeba hlavně trpělivost a čas,“ uvedl řezbář Evžen Hamták.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V muzeu už Betlémy stojí, v rodinách teprve začínají. To nejdůležitější je zajít do lesa na mech, pařezy a další přírodní materiály, aby se pak doma dobře stavělo. Přesně takhle to každým rokem dělá Metoděj Roháček: „Když najdeme choroše, tak je vezmu, protože je tam používáme.“ Napřed základ ze dřeva, kdy pomáhá celá rodina i sousedé a teprve potom se začíná vymýšlet krajina. „Každý rok je ten betlém postavený trochu jinak a proto je to rarita, která se málokde vidí,“ doplnila betlémářka Marie Roháčková. Nepořádek se časem promění v krásnou podívanou nejen pro rodinu, ale i návštěvy. Mojmír Šťastný je už třetí generací, doma stavějí betlém od roku 1942: „Stavěl jsem ho zhruba týden, je to prostě piplačka.“

Podívat se na betlémy do rodin mohou lidé přijít od Božího hodu, tedy od 25. prosince. Stačí přijet do Třešti, najít cedulkou označený dům a u něj pak zazvonit. Potom už si můžete zdarma prohlédnout betlém.