Klášterní pivovar v Želivě bude opět vařit zlatavý mok

Pelhřimov - Po rekonstrukci se dnes opět otevřely brány želivského klášterního pivovaru, požehnal mu i želivský opat Bronislav Ignác Kramár. Součástí slavnostního zahájení provozu byla exkurze s výkladem a také posezení s ochutnávkou piv. Pro běžné návštěvníky by se pivovar měl otevřít kolem Vánoc. Vaření piva má v želivském kláštěře dlouhou tradici, první zmínky pocházejí už ze 14. století.

„Naším cílem bylo vybudovat malý zážitkový pivovar, který by navázal na tradici vaření klášterního piva v Želivě,“ uvedl správce kláštera František Marek. Pivovar návštěvníkům nabídne exkurze s výkladem o dějinách vaření piva a výrobních postupech. „Specifickou nabídku máme pro pivní fandy, kteří si budou moci uvařit 'vlastní pivo' pod vedením našeho sládka během víkendového pobytu v pivovaru,“ dodal Marek.   

Klášterní pivovar bude vařit světlá, tmavá i polotmavá piva, jako jsou ležáky Haštal a speciál Salesius. Tato piva jsou vařená podle upravených původních historických receptur. Lidé si je budou moci koupit buď přímo v pivovaru, nebo ve speciálních pivních galeriích, například v Praze. Pivovar chce s nabídkou oslovit i hospody v Želivě a okolí. „Pro pivní fajnšmekry máme připraveny i u nás zatím neobvyklá piva typu American Ale a Abbey Ale. Jsou to svrchně kvašená piva vyrobená za použití speciálních svrchních kvasnic, která běžně na trhu nejsou,“ upozorňuje Marek. Právě kvůli těmto neobvyklým pivům používají mniši netradiční suroviny, jako jsou kalifornské kvasnice nebo oregonský chmel. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Pivo se v Želivě prokazatelně vařilo od roku 1617, první zmínky však pocházejí už ze 14. století. Premonstráti vařili pivo skoro 300 let až do roku 1907, kdy budovy zničil rozsáhlý požár. V 50. letech minulého století byl v areálu internační tábor a od roku 1956 až do roku 1992 psychiatrická a protialkoholní léčebna.    

Premonstráti obnovili vaření piva už v roce 2003. Pivovaru se však kvůli zastaralé technologii příliš nedařilo, jeho činnost proto byla po šesti letech zastavena. Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly přibližně tří milionů korun. Na novou technologii přispěla dotace z Programu rozvoje venkova.