Na Smíchově zřejmě vzniknou placené parkovací zóny

Praha – Obyvatelé centra Smíchova a části Košíř budou zřejmě už od příštího podzimu parkovat v placených zónách. Návrh dnes schválilo zastupitelstvo. Zavedení zón musí nyní posoudit pražský magistrát, řekl Luděk Sefzig z tiskového oddělení Prahy 5. Podle analýzy, kterou si radnice nechala zpracovat, vznikne 7 500 parkovacích míst. Za parkovací kartu zaplatí místní obyvatelé 700 korun ročně. Regulaci parkování zvažují i další městské části.

„K důvodům podporujícím placené parkování patří především vysoká obsazenost stávajících parkovacích míst dopravními prostředky nerezidentů a zhoršené životní prostředí v centru Prahy 5,“ řekl Sefzig. Z analýzy také vyplynulo, že místní využívají přes den parkování o deset procent častěji než před deseti lety. Rok od roku se také zvyšuje počet obyvatel Prahy 5. V centru Smíchova nyní žije 30 tisíc lidí. 

Modrých parkovacích zón bude přibývat

V budoucnu by se mohly modré zóny rozšířit i na zbývající území Prahy 5. Radnice výhledově počítá s rokem 2013. O zavedení parkovacích zón uvažuje i Praha 3, která je chce rozšířit do oblasti Jarova, a také Praha 4. Šestá městská část již v minulosti uvedla, že by chtěla regulovat parkování především v centrální části Dejvic, Bubenče a v části Hradčan a Břevnova. 

Projekty zón chystají i Prahy 10, 11, 13 a 18. V těchto městských částech ale musí záměr ještě projednat rada a s návrhem musí seznámit místní obyvatele. Například v Praze 11 by podle místostarosty Jana Meixnera (ODS) měly zóny vzniknout kolem stanic metra, kde místa obyvatelům Jižního Města často zabírají Středočeši. Radnice by ráda placené parkovné zavedla v roce 2013. V Praze 10 se k zavedení zón budou vyjadřovat přímo obyvatelé městské části. Radnice plánuje na jaře vypsání referenda, kde jedním z témat bude právě zřízení parkovacích zón, řekl místostarosta Bohumil Zoufalík (ODS).

Počátky současného systému parkování

Současný systém parkovacích zón začal fungovat v části Prahy 1 v roce 1996. Parkování se ale v centru regulovalo už od 70. let minulého století. V roce 2007 se zóny rozšířily na levobřežní část Prahy 1 a do Prahy 2. V únoru a březnu 2008 se do systému připojil třetí a sedmý obvod. Do systému je začleněna také část území v Praze 16 a 22.