Pardubice zaplatí nepotřebné projekty

Pardubice – Pět milionů korun za zbytečné studie a projekty zaplatila v posledních letech pardubická radnice. Současné vedení přiznává, že mnohé počiny jeho předchůdců skončily v koši a město bude muset částku odepsat z účetnictví.

Studie rekonstrukce Hrotovické scény, přístupová cesta k obchodnímu domu, aktivní bydlení U Trojce – všechny tyto projekty mají jedno společné, skončí v koši. Po letech radnice zjistila, že je nepotřebuje. „Někdy se zpracovávaly projektové dokumentace a studie na věci, o kterých si myslím, že samotní zastupitelé a vedení města museli mít pochyby, zda vůbec budou realizovány,“ uvedl náměstek primátorky Pardubic Jindřich Tauber (ČSSD).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Celkem město odepíše 30 zmařených projektů za 3 miliony 300 tisíc korun. Stejný osud však čeká i další projekty. Například studii centrální zóny města za 1 milion 700 tisíc korun, již radnice nechala vypracovat v roce 2005. Existuje přitom podobný projekt z roku 1996. „Já jsem smysl zadání té studie jaksi nepochopil,“ prohlásil zastupitel Pardubic, architekt Milan Košař (Pardubáci).

Bývalé vedení města kritiku odmítá, projekty ani po letech nepovažuje za zbytečné. „Projekty, které se dnes odepisují, byly poplatné době. Vznikaly v době, kdy existovala určitá koncepce. Že se koncepce časem mění, je normální stav,“ brání se bývalý náměstek primátora města, zastupitel Alexandr Krejčíř (ODS). Zastupitelé města jsou však nespokojeni, radnice podle nich vyhodila miliony korun z okna. „Myslím, že to skutečně byly vyhozené peníze,“ potvrdil zastupitel Pardubic za KSČM Václav Snopek.

Pod palbou kritiky se ale ocitlo i současné vedení města. Nechalo zpracovat projekt na rekonstrukci náměstí Republiky, stál dva miliony korun. Rekonstrukce se ovšem odkládá na neurčito, nejsou na ni peníze.