Helfštýn se první lednovou sobotu otevře turistům

Přerov - Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se v lednu na jeden den již tradičně otevře návštěvníkům. Za brány hradu mohou turisté zavítat první lednovou sobotu. Zimní atmosféru této památky si nenechávají každoročně ujít stovky turistů. Novoroční výstup na Helfštýn organizuje správa hradu společně s Klubem českých turistů už více než tři desetiletí.

„Výstup má už letitou tradici. Nachází si oblibu u čím dál více lidí a především turistů. V loňském roce jsme měli rekord, na hrad zavítalo téměř 2100 návštěvníků. Když je sníh, má hrad nádhernou pohádkovou atmosféru,“ řekl ředitel Muzea Komenského v Přerově Radim Himmler.

Hrad bude během letošního jubilejního 35. ročníku novoročního výstupu otevřen od 8:00 do 15:00. Vstupné je pouze symbolické, činit bude 20 korun. Lidé se budou moci při návštěvě památky ohřát také v otevřené hradní restauraci.

Hrad je po sezoně otevřený jen výjimečně. Naposledy si jej lidé mohli prohlédnout o listopadových víkendech. Návštěvníky opět uvítá až o březnových sobotách a nedělích, hlavní sezona začne počátkem dubna.

Helfštýn založil ve 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Ve své nynější podobě má hrad charakter rozsáhlé pevnostní architektury se šesti branami, řadou věží a budov a se systémem valů z 18. století. Vliv na stavební vývoj měli zejména páni z Kravař, Pernštejnové a Bruntálští z Vrbna. Památka je známá především letním setkáváním uměleckých kovářů z celého světa, kteří se na hrad sjíždějí během akce s názvem Hefaiston.