V Ostravě přibývá žen bez domova

Ostrava – Žen bez domova dramaticky přibývá v Ostravě. Podle odhadů jich v ulicích žije už kolem stovky a noclehárna Armády spásy začíná praskat ve švech. Město se proto rozhodlo její kapacitu o několik lůžek rozšířit. Uvolnilo na to přes čtvrt milionu korun.

Paní Kateřinu vyhnaly z domu neshody s manželem. Útočiště našla na nějaký čas u Armády spásy. Co bude dál, neví. „Myslím, že jsem udělala hloupost. Ale musela jsem to řešit útěkem, tak jsem opustila děti a je mi to moc líto, mám taky někdy výčitky svědomí, ale snad to bude dobré,“ říká smutně.

„Pomalu se to blíží ke stovce žen, které jsou na ulici. Jsou pod stany, v garážích a podobně,“ uvedla ředitelka Centra sociálních služeb pro ženy a matky s dětmi Marcela Stryjová. V Armádě spásy mohou alespoň přespat. Chodí jich sem až šedesát. Lůžek je ale mnohem méně. Letos poprvé proto platí nouzový režim. „Je to tzv. teplá židle, to znamená, lidi se schovají, nemají lůžko k dispozici, ale uniknou před tím mrazem,“ vysvětlil náměstek primátora města Ostravy Martin Štěpánek.

„Pokud jich je více než osm, tak ještě k tomu využíváme jídelnu, do které se nám vejde až dvacet žen, které tam můžou posedět tak, aby nám neumřely na ulici v zimě,“ řekla Marcela Stryjová. Jen v Ostravě nyní žije minimálně 700 bezdomovců. Podle některých odhadů by jich mohla být až tisícovka. A nejčastější důvody? Ztráta zaměstnání, rozvod, dluhy a také nemoc. Podle některých sociologů má svůj podíl i současný sociální systém. „Ten systém je bohužel nastaven takovým způsobem, že dopady nejrůznějších reforem se týkají především těch sociálně slabých, takže jediné řešení, které se dá doporučit, je modlit se, aby člověk mezi ty sociálně slabé nespadnul,“ nešetří kritikou sociolog Jan Keller. Sociologické průzkumy odhadují, že chudoba v Ostravě bezprostředně atakuje až 30 procent domácností.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)