Po pohřbu Roma projde Tanvaldem pietní průvod

Tanvald (Jablonecko) – V Tanvaldu pokračuje vyšetřování novoroční střelby, při níž zemřel 22letý mladík a jeho bratr skončil se zraněním v nemocnici. Muž, který střílel, je na svobodě a nebyl zatím z ničeho obviněn. Radnice i policie se připravují na pohřeb, který je naplánovaný na sobotu. Po pohřbu se má uskutečnit pietní průvod od kostela k místu střelby, kde účastníci zapálí svíčky.

Sdružení Roma Tanvald dnes oznámilo konání průvodu na tanvaldském městském úřadu. Celá akce má být poklidná a nenásilná. „Je to jen o tom, že půjdeme od kostela na místo zapálit svíčku. Nechystáme žádné pochody, žádné demonstrace ani nic takového,“ uvedla Eva Gáborová z Roma Tanvald. Od kostela se podle ní lidé na místo střelby vydají bezprostředně po pohřbu a vše by se mělo uskutečnit dopoledne. Kolik se může akce účastnit lidí, Gáborová odhadovat nechtěla.

„Osobně nemám obavy z toho, že by místní Romové cokoli eskalovali. Obavy máme z toho, kdo se pochodu zúčastní z venku,“ říká starosta Tanvaldu Petr Polák. Informaci o sobotní akci potvrdil i vedoucí obvodního oddělení policie v Tanvaldu Jan Hlubuček. Policie se na sobotu připravuje, podrobnosti ale zveřejní ve čtvrtek.

O incidentu je zatím minimum informací od policie nebo státního zastupitelství. Stal se asi v 01:30 na opuštěném místě na okraji města směrem na sousední Desnou. O okolnostech se jen spekuluje. Objevila se i varianta, že se třiašedesátiletý muž mohl stát obětí trestného činu a jen se bránil. Podle anonymních zdrojů televize Nova potvrdili tuto verzi policii nejméně dva přímí svědci. Podle nich Romové napadli muže zezadu nožem a pokračovali v útoku i ve chvíli, kdy již senior ležel na zemi. Teprve poté muž vystřelil, uvedla televize.