ÚOHS udělil rekordní pokutu za chybný tendr v Pardubicích

Brno/Pardubice – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil společnosti Vodovody a kanalizace Pardubice nejvyšší pokutu ve své historii. Vodárenská firma zaplatí za chyby v tendru na modernizaci biologické čistírny odpadních vod v Semtíně devět milionů. Podle úřadu Vodovody a kanalizace vybraly vítěze netransparentně a navíc neupozornily ÚOHS, že už uzavřely smlouvu s vítězem tendru.

Ředitele vodárenské společnosti Josef Fedák rozhodnutí antimonopolního úřadu rozzlobilo. „Šokovala nás nejen výše pokuty, ale i celé rozhodnutí. Podle našeho právního posudku soutěž proběhla, jak měla,“ řekl. 

Rekonstrukce semtínské čističky už probíhá, přestože ÚOHS vydal loni v červnu předběžné opatření, že není možné uzavřít smlouvu s dodavatelem stavby. Vodárny čekaly několik měsíců, ale v září představenstvo rozhodlo, že kontrakt podepíše, neboť podle právní analýzy platnost předběžného opatření skončila. Podle Fedáka bylo nutné se stavbou spěchat. „Kvůli splnění emisních limitů je nutné dokončit úpravy a spustit zkušební provoz do konce roku 2013. Museli jsme začít stavět, abychom stihli termín,“ uvedl už v prosinci ředitel společnosti Josef Fedák.

Pokuta od antimonopolního úřadu prodraží zakázku, kterou vybraná firma uskuteční za 305 milionů korun. Část peněz ale získá vodárenská společnost od Státního fondu životního prostředí, přispěje také firma Synthesia, jejíž odpad se bude ve zrekonstruované čističce také zpracovávat.

Čistírnu vodárny vlastní, koupily ji od chemičky před pěti lety za 485 milionů korun. Její modernizace zlepší životní prostředí, zvláště kvalitu vody v Labi. Původně měla být rekonstrukce ještě dražší, odhadem měla vyjít na zhruba 700 milionů korun, po omezení výroby v Synthesii bylo možné projekt zmenšit a jeho cenu výrazně snížit.

Dosud nejvyšší pokuta, kterou ÚOHS udělil, byla šestimilionová. Zaplatil ji Liberec kvůli problémům se zakázkami pro lyžařské mistrovství světa v roce 2009. Spíše výjimečné potom bývají jakékoli pokuty přesahující milion korun.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)