Dvojice přišla o půlku bytu kvůli insolvenci předchozí majitelky

Dvůr Králové nad Labem - Mladá rodina ze Dvora Králové nad Labem přišla v exekuci o polovinu svého nového bytu. Do absurdní situace se dostali vinou původní majitelky, která jim ho navzdory vlastnímu konkurzu prodala. Realitní kancelář, která prodej nemovitosti zprostředkovala, pochybení odmítá. Zvrat může přinést soud, na který se pár s malým dítětem obrátí.

Hned první dopis v novém roce přinesl Dianě Vrabcové a Karlu Zívrovi velké starosti. Dozvěděli se v něm, že jim insolvenční správce zabavil polovinu bytu, který si pár pořídil v létě 2010 za milion a dvě stě tisíc korun od realitní kanceláře TANA. „Byl to pro nás šok, přijeli jsme z hor, a tohle nás tady čekalo. Za problém může realitní kancelář, která si tohle měla ošetřit,“ domnívá se paní Vrabcová.

Ludmila Dušková, která byt prodávala, neuvedla, že je už dva měsíce v úpadku a nesmí se svým majetkem nakládat. Naopak podepsala smlouvu, kde tvrdí, že na ni nebyl prohlášen konkurz a že ani jiné obdobné řízení nehrozí. „Realitní kancelář už v době, kdy jsme podepisovali smlouvu, mohla zjistit, jestli paní je v insolvenci,“ je přesvědčený Zívr. Neměl důvod realitní kanceláři nevěřit. „To je stejné, jako kdybych šel k zubaři, nevěřil mu a nechal se ošetřit u vrátného,“ neskrývá zlost Zívr.

Realitní kancelář ale odmítá pochybení. „Realitní kancelář nijak nepochybila, a není proto možné případnou škodu na ni přenášet,“ prohlásila Soňa Zikešová z realitní kanceláře TANA. Sdružení na ochranu spotřebitelů dTest je ale opačného názoru. „Je zde na místě odpovědnost realitní kanceláře za to, že neprošetřila všechny náležité okolnosti prodeje tak, jak jako profesionál měla. Zákazníci jí za to zaplatili,“ myslí si Jan Votočka z dTestu.

Napálení majitelé bytu už dostali nabídku od insolvenčního správce, že si půlku svého bytu mohou koupit ještě jednou. Nezbývá jim tak nic jiného, než podat žalobu a žádat soud, aby jim druhou půlku bytu vrátil. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)