„Špindl“ navštívilo o víkendu 16 tisíc lidí, zejména Rusů

Špindlerův Mlýn – Zatím nejlepší víkend lyžařské sezony mají za sebou provozovatelé tuzemských skiareálů. Do českých hor zamířily tisíce lidí. Například Špindlerův Mlýn v Krkonoších hlásí rekord – jen za víkend 16 tisíc. Po svátcích tu sice znatelně ubylo českých návštěvníků, zdejší hotely ale téměř okamžitě zaplnili turisté z Ruska. Ti teď tvoří až 70 procent ubytovaných. Stejné je to už několik let po sobě.

Ruština je v Krkonoších slyšet z každé restaurace, hotelu nebo sjezdovky. Ruští turisté teď mají vánoční prázdniny a zvykli si je trávit na českých horách. Kateřina Hloušková z Infocentra Špindlerův Mlýn informovala, že Rusové ve Špindlerově Mlýně nyní tvoří zhruba dvě třetiny klientů. Potvrzují to i místní hoteliéři. Na hosty z Ruska si nestěžují.

Čtyřčlenná ruská rodina tu za týden dokáže utratit i sto tisíc korun. Nejvíc za ubytování a zábavu, další desetitisíce nechají ve zdejších obchodech. Za sezonu Špindlerův Mlýn navštíví asi 17 tisíc hostů z Ruska. Dohromady tu utratí skoro 350 milionů korun. Už příští týden ale začne zájem Rusů opadávat. Zůstanou Poláci, po nich přijedou Němci a Holanďané. Češi se sem vrátí až s začátkem jarních prázdnin.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)