Majitelé skiareálů si mnou ruce, mají za sebou úspěšný víkend

Praha – České hory zažily nejlepší lyžařský víkend v sezóně. Majitelé skiareálu si pochvalovali především výborné sněhové podmínky, které přilákaly davy lidí z celé České republiky, Polska a Ruska. S nedostatkem sněhu však stále zápasí areály ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Naopak v Krkonoších je sněhu nejvíc za posledních pět let.

Njevíce lyžařů už tradičně zamířilo do Krkonoš. Jen areál Špindlerův Mlýn má za sobotu na svém kontě přes 10 tisíc návštěvníků. Nejvíce sněhu hlásí areál Mísečky-Medvědín, až 150 centimetrů. Sněžení vylepšilo lyžařské podmínky i v Orlických horách. Třeba v Deštném a v Říčkách leží na sjezdovkách od 30 do 70 centimetrů sněhu. V hlavních střediscích Pardubického kraje v Čenkovicích, Červené Vodě a Dolní Moravě o tomto víkendu v nich napadlo až čtvrt metru sněhu a na sjezdovkách ho leží až metr. Níže položené lyžařské areály v Pardubickém kraji Přívrat a Peklák jsou zatím mimo provoz.

V Krušných horách jezdí i menší střediska

Husté sněžení vrátilo zimní sezonu i do středisek v Lužických a Krušných horách.  Na Bouřňák nad Teplicemi dorazilo každý den okolo tisíce lidí, na Klíny nad Mostem asi 800 a podobnou návštěvnost zaznamenala i Telnice na Ústecku. Díky přívalu sněhu začala jezdit i menší střediska, třeba Alšovka na Chomutovsku, Český Jiřetín na Mostecku a Jiřetín pod Jedlovou v Lužických horách.

Výtečné podmínky nabízejí i střediska v Karlovarském kraji. O víkendu tam napadalo až 20 centimetrů prachového sněhu. V provozu je areál Klínovec, většina vleků na Božím Daru, ale jezdí se i na Bublavě a v Mariánských Lázních. Sněhu je v průměru 65 centimetrů, a to i na hřebenech. Před víkendem se rozjely také vleky v níže položených areálech. Na Bublavě je v provozu vlek i sjezdovka na středním Bleibergu. Jezdí se také v Mariánských Lázních, kde je 30 centimetrů sněhu a 30 kilometrů upravených tras.

Na Šumavě jsou protaženy desítky běžeckých tratí

Deset až 15 centimetrů prachového sněhu napadalo v noci ze soboty na neděli a dnes ve všech areálech západočeské části Šumavy. Všechny areály kromě Hojsovy Stráže fungují, nejvíce sněhu má už tradičně největší areál Špičák. Desítky kilometrů běžeckých tras byly protaženy už v pátek. V provozu jsou i další areály, jako Weissova louka, pancířská sedačka a pancířský vlek či železnorudský areál Nad Nádražím. Na sjezdovkách leží od 30 až 70 centimetrů sněhu. V provozu je také lyžařský areál v Kašperských Horách a od soboty se lyžuje i na malé sjezdovce na Přimdě na Tachovsku.

Lyžaři na horách
Zdroj: ČT24

Lyžuje se i na jihu Čech. Největší areály na Lipně a na Zadově navštívily během víkendu tisíce lyžařů. Na Lipně jsou ode dneška v provozu všechny čtyřsedačkové lanovky, na Zadově jsou v provozu všechny sjezdové tratě. V okolí Zadova si užijí také běžkaři - mají tu k dispozici kolem 30 kilometrů upravených tratí.

Nadšení zatím nejsou vlekaři na Vysočině

Lyžaři sice mohli vyrazit na Vysočině na pět sjezdovek v kraji, ale příliš toho nevyužili. Na sjezdovkách se jich o víkendu objevilo jen několik stovek. Na svazích leží několik desítek centimetrů vlhkého sněhu, sjezdové tratě jsou však v rámci možností upravené. Podle správců sjezdovek je začátek této lyžařské sezony na Vysočině nejslabší za řadu let. Na severu Moravy a ve Slezsku naopak mohou být provozovatelé skiareálů spokojeni.

Například v Jeseníkách napadalo několik desítek centimetrů sněhu a střediska hlásí solidní návštěvnost. Do střediska Ski Bílá na Frýdecko-Místecku přes víkend dorazilo asi 5000 příznivců zimních sportů. Přibližně 1500 lidí přijelo během víkendu do Skiareálu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Sněhová nadílka přilákala řadu lyžařů i do areálů ve Zlínském kraji. Dobrou návštěvnost hlásí areály v Beskydech, kde leží až půl metru sněhu. Ve švech ale praskalo například také středisko na Trojáku v Hostýnských vrších. Dobré sněhové podmínky panují i v areálech Razula a Horal ve Velkých Karlovicích.

Nedělní počasí přálo lyžařům (zdroj: ČT24)