Z dotací koupí nové kotle jen 300 lidí

Ostrava – Dotace na nákup nových ekologičtějších uhelných kotlů, které mají pomoci zlepšit vzduch na Ostravsku, se začnou rozdělovat v únoru, už nyní jsou ale v centru pozornosti. Lidé se živě zajímají, za jakých podmínek mohou šedesátitisícový příspěvek získat, některé organizace celý program, do jehož první fáze vloží deset milionů Moravskoslezský kraj a shodnou částku stát, kritizují. Kvalita ovzduší na Ostravsku není podle nich důsledkem topení starými kotly a dotace na nové ničemu nepomohou. Jiní sice přínos programu uznávají, rozsah první fáze ale považují za nedostatečný. Zprvu se dostane pouze na 330 žadatelů o dotace.

Sami ekologové se na dopadu výměny kotlů neshodnou. Část tvrdí, že se tak sníží emise prašných částic o 60 tun za rok. Podle Venduly Krčmářové ze sdružení Arnika ale některé okolnosti snižují přínos celého programu. Především rozsah dotace umožní zatím nákup pouze 330 nových kotlů, ačkoli není vyloučeno, že se program v případě úspěchu dále rozšíří. Arnika také není zcela spokojena s tím, že jsou dotace zaměřeny výhradně na uhelné kotle. „My bychom byli rádi, kdyby měli lidé větší možnost volby a mohli si koupit třeba spalovací kotle, které budou čistě na biomasu,“ říká Vendula Krčmářová.

Vendula Krčmářová ze sdružení Arnika:

„Srovnáme-li emise ze starého kotle, který spaluje uhlí, a nového moderního, úbytek emisí tam je. Je pravda, že moderní kotle mají mnohem vyšší účinnost a emise budou nižší.“

Část odborníků však naopak tvrdí, že špatný vzduch na Ostravsku nemá se starými kotly mnoho společného, dopad dvacetimilionové dotace tak může být přinejlepším velmi lokální.

To ale město, které bude peníze od kraje a státu nakonec rozdělovat, odmítá. Podle primátorského náměstka Dalibora Madeje má v Ostravě velký smysl jakékoli zlepšení kvality vzduchu, byť by mělo být jenom drobné. „Každý úbytek je dobrý, co se týká prašnosti v Ostravě, a nemíním polemizovat, jestli je to málo, nebo dost. Říkám, že je to krok vpřed. Je důležité, aby bylo v ovzduší méně emisí,“ zdůrazňuje náměstek.

Nové uhelné kotle stojí 80 tisíc korun, dotace budou šedesátitisícové. Náměstek Madej je přesvědčen, že lidé budou ochotni zbylých dvacet tisíc doplatit. „Zadarmo není vůbec nic. Je to motivační program,“ poukazuje. Zájem o příspěvky je už teď velký, ostravský magistrát proto věří, že stát bude v dotování kotlů pokračovat a pošle do Moravskoslezského kraje další miliony. 

Rozhovor s D. Madejem a V. Krčmářovou (zdroj: ČT24)