Štědrost dárců tříkrálové sbírky na Olomoucku se blíží loňské

Olomouc - Olomoucká arcidiecézní charita už má první výsledky letošní Tříkrálové sbírky. Pracovníci charity zatím rozpečetili necelou polovinu z více než čtyř tisíc sedmi set kasiček. Uvnitř napočítali devět a půl milionu korun. V loňském roce vybrali tři králové v olomoucké arcidiecézi rekordních více než dvacet milionů korun. Výtěžek letošní sbírky by podle odhadů mohl být podobný. Přesnou výši částky, kterou se koledníkům v rámci letošní tříkrálové sbírky podařilo vybrat, budou pracovníci arcidiecézní charity znát zřejmě koncem příštího týdne.

Celkem tři kasičky dopoledne otevřeli třeba pracovníci Arcidiecézní charity v Mrsklesích na Olomoucku. Štědrost dárců vyjádřenou vybranými penězi pak počítali pod bedlivým dohledem zaměstnankyň obecního úřadu. Podle místostarostky v Mrsklesích Marie Liberdové chodili v obci tři skupiny koledníků, které obešly asi sto šedesát domácností.

Na pracovníky charity v Daskabátech čekala jen jedna kasička. Nakonec v ní bylo přes sedmnáct tisíc korun. „Ve srovnání s ostatními obcemi to vychází tady lépe, že jsou tady přející lidi a dávají víc na sbírku,“ soudí účetní Hana Kovaříková.

  • Tříkrálová sbírka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3190/318978.jpg
  • Tříkrálová sbírka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3190/318979.jpg

Kašpar, Melichar a Baltazar letos koledovali už podvanácté. Peníze ze sbírky poputují na celou řadu projektů. „Například charita Zábřeh bude ze sbírky spravovat střechu charitního domu Sv. Barbory. Charita Prostějov připravuje velkou budovu, kde bude chráněné bydlení pro handicapované,“ přiblížil koordinátor sbírky Arcidiecézní charity Olomouc Marek Navrátil.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)