Nový drogový tester zkouší blanenská policie

Blansko – Policisté v Brně a Blansku zkoušejí nový typ drogového testeru. Do terénu s ním vyrazili brzy ráno. Zatím byly všechny testy na drogy negativní, zato hlídky přistihly čtyři řidiče pod vlivem alkoholu, kteří nadýchali 0,6 až 0,7 promile. Policisté se však obávají, že mohou narazit i na zdrogované řidiče. Těch je na jižní Moravě dost, za první dva týdny roku přistihla policie jen na Blanensku už tři, navíc řídilo i jedenáct opilců.

Nový drogový tester je oproti těm předchozím rychlejší a výsledky se snáze vyhodnocují. Řidič dostane testovací tyčinku, kterou nechává v ústech, dokud nenasákne dostatečným množstvím slin. Asi po minutě policisté mohou tyčinku vložit do přístroje, který vzorek vyhodnotí a do 10 minut zobrazí výsledek na displeji přístroje. Ten potom dokáže na místě vytisknout výsledek kontroly. Hodnocení přítomnosti drog přitom dosud museli provádět sami policisté. „Tester pozná, zda řidič požil pervitin, dále se jedná o marihuanu a extázi, vyhodnotí také heroin nebo kokain,“ upřesnila policejní mluvčí Iva Šebková.

Tester Dräger DrugTestR5000 mají zatím k dispozici dopravní policisté v Brně a Blansku, výhledově ho ale mají dostat všechna okresní policejní ředitelství v republice.

Ačkoli tester zatím u žádného kontrolovaného řidiče neobjevil přítomnost drog, počet čtyř opilých řidičů za první čtyři hodiny kontrolní akce se policistům zdá vysoký. „Potvrdilo to skutečnost, že řidiči vyjíždějí pod vlivem alkoholu – ať už po vypití nějaké sklenky, anebo zbytkového alkoholu třeba z víkendu,“ podotkla policejní mluvčí.

Zvýšený pohyb policistů na boskovickém nádraží i v jeho okolí nezaskočil profesionální řidiče. „Vůbec mi to nevadí, naopak by tyto kontroly měly být častěji. Když piji, tak neřídím,“ řekl České televizi jeden z řidičů autobusů, kteří se testování rovněž nevyhnuli.