Města těžce hledají využití pro opuštěné vojenské objekty

Český Krumlov - Jako o danajském daru mluví některé radnice o prázdných vojenských objektech, které dostaly od státu. Často totiž pro rozlehlé areály nemají využití a jejich pouhé udržování si navíc více peněz, které jinde chybějí. Zastupitelé se však mnohdy nemohou domluvit, co s kasárnami dál, a tak volí jednoduché řešení – komplex nechávají zbourat. Štáb ČT se vypravil do Českého Krumlova, kde se ptal na možné využití kdysi vzorových kasáren.

Kasárna v Českém Krumlově jsou v současnosti opuštěné a už několik let silně chátrají. Celý areál, do kterého kdysi armáda vložila téměř půl miliardy korun, je od roku 2003 bez využití. Radnice si neví rady, co se zděděným objektem o rozloze 9 hektarů, vlastně udělá.

Vojenskou základnu vlastní Český Krumlov pět let a každý rok na něj uvolní dva miliony korun. Celková částka se skládá z nákladů na ostrahu, vodu a také elektřinu. Už i energetici vyzvali radní, aby spotřebu snížili a ušetřili. Původní plány na využití kasáren přitom s novým starostou vzaly za své. Bývalý šéf městského úřadu spatřoval v kasárnách možnost přestavby na vysokou školu i s kolejemi a menzami. Nyní se na místě chystá výstavba nové obytné čtvrti s poliklinikou a 75 domy. Kvůli chybějícím investorům a strategickým partnerům jsou však plány prozatím jen na papíře.

Stará kasárna považují nechtěnou přítěž i v některých dalších městech. Například v Táboře a Českých Budějovicích již rovnají staré budovy se zemí, podobný scénář také v případě chybějících peněz mají i v Krumlově. Do prosince plánuje starosta demolici dalších pěti nevyužívaných objektů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)