Liberecké romské sdružení má vrátit dotaci 26 milionů

Liberec – Kraj chce po Libereckém romském sdružení (LRS) vrátit 26milionovou dotaci určenou na komunitní centra a terénní práce. Sdružení v soutěžích uspělo s projekty asi za 50 milionů korun, všechny peníze ale ještě nevyčerpalo. Kontrola ministerstva práce totiž odhalila zásadní pochybení – sdružení předražovalo zakázky placené z krajských peněz a mířící ke spřízněným firmám, vyplácelo extrémní odměny a přemrštěné prý byly i náklady na provoz nebo pronájem automobilů. Kontrola odhalila v rámci kraje pochybení i u dalších pěti organizací, žádné ale nebyly tak závažné jako v případě romského sdružení. V celém kraji šlo na projekt sociální prevence 250 milionů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí kritizovalo především rozdělování zakázek placených z krajských peněz. „Šlo o účelové navyšování konečných cen přes personálně a ekonomicky propojené subdodavatele,“ uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Ministerstvo kritizovalo i neobvykle vysoké mzdy. „Nejsou v čase a místě obvyklé,“ přiblížila mluvčí Plívová.

Kraj na problémy už upozorňoval

Podle krajského radního pro sociální věci Pavla Petráčka už dříve kraj sdružení upozorňoval na nedostatky v hospodaření. Podezřelé jsou např. extrémně vysoké odměny pro terénní pracovníky, kterým jiné organizace vyplácejí zhruba 15 tisíc korun měsíčně, LRS ale dávalo 50 tisíc. Kraj také zjistil, že sdružení platilo za komunitní centrum v Tanvaldu měsíční nájem tisíc korun, kraji ale přeúčtovalo nájem 24 tisíc. Kraj už připravuje trestní oznámení, čeká ale, až dodá vyúčtování a zda vrátí dotaci.

Samo Liberecké romské sdružení nechce svoji situaci komentovat. Uvedlo pouze, že se kvůli tvrzením ministerstva práce a sociálních věcí a Libereckého kraje obrátí na právníka.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Terénní pracovníci jsou pryč

Tím, že LRS ukončilo činnost, vznikl problém v některých sociálně vyloučených lokalitách. Skončily třeba terénní pracovnice v Novém Boru, kde se loni vyostřilo soužití majority s romskou menšinou. „Ze dne na den skončila terénní pracovnice, kterou zajišťovalo Liberecké romské sdružení,“ uvedl novoborský starosta Jaromír Dvořák. „Sháníme dotace a jiné zdroje, abychom mohli tuto důležitou službu ve městě obnovit sami,“ dodal. Také v Tanvaldu chtějí komunitní centrum zachovat. „Je to velmi užitečný projekt, chodily tam desítky dětí, hledáme proto organizaci, která by projekt převzala,“ řekl starosta Petr Polák.

Radní Petráček přiznává výpadek těchto důležitých programů, kraj už prý ale vypsal nové výběrové řízení na jejich zajištění, a tak věří, že od března budou pokračovat. „Oslovili jsme několik sdružení z Libereckého kraje i mimo něj, aby se do řízení přihlásila,“ řekl Petráček. Dodal, že případné trvání smlouvy by mohlo ohrozit evropské dotace, které kraj na sociální prevenci, které kraj čerpá. Projekt podle Petráčka skončí v letos v listopadu, kraj ale už nyní jedná s ministerstvem práce o jeho pokračování.