Před 70 lety vznikl benešovský výcvikový prostor SS

Benešov - Před 70 lety, v roce 1942, vznikl na Benešovsku výcvikový prostor jednotek SS. V Čechách tak bylo více než 3 roky nejdůležitější a největší cvičiště tohoto speciálního útvaru v celé Třetí říši. K tomuto výročí teď vychází kniha a je natočený dokument se společným názvem, Cvičiště Benešov - Vstup zakázán. Premiéru bude mít zítra v Týnci nad Sázavou.

Pancéřoví granátníci, dělostřelci, ženisti a pěchota. Kromě tankistů cvičili na Benešovsku všechny základní druhy zbraní SS. Tento prostor si Němci nevybrali náhodou. Bylo to součástí plánu na poněmčení českých oblastí.

„Zabrat území, rozmělnit, vysídlit. Uvádí se, že po 5 letech toto území měla německá armáda opustit, měli sem být dosazeni němečtí sedláci,“ říká Petr Kos autor knihy Cvičiště Benešov – vstup zakázán.

Esesácké cvičiště zabíralo přes 400 kilometrů čtverečních. Nacisté kvůli tomu vystěhovali přes 70 vesnic. „To už si nedovede představit nikdo, že by přišla vyhláška a do měsíce nebo do dvou měsíců už tady nebudeš,“ tvrdí Miroslava Pelíšková, obyvatelka Krňan, která svůj statek v Krňanech musela opustit, Němci jí tehdy bez náhrady sebrali 18 hektarů země.

Jednotky SS z Benešovska se nechvalně proslavily při potlačování Pražského povstání v roce 1945. Po válce se pak do zabraných vesnic směli vrátit civilisté. Po Němcích tu zůstala jen jedna legenda, o štěchovickém pokladu. Ten zatím nikdo nenašel. 

Stopy po cvičišti SS tady na Benešovsku jsou vidět i po 71 letech, mimo jiné tu zůstalo přes 30 těchto železobetonových bunkrů.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)