Farář ze Štěpánkovic šíří slovo boží po internetu

Štěpánkovice - Unikátní možnost sledovat nedělní kázání na internetu mají věřící ve Štěpánkovicích na Hlučínsku. Zkušební on-line bohoslužby z kostela sv. Kateřiny běží už měsíc a je o ně velký zájem. Místní farář zaznamenal i více než 2 000 připojení, dokonce i ze zahraničí.

O nedělních dopolednech se místní chystají na mši různě - někdo obléká sváteční šaty, někdo kontroluje připojení k internetu. Třeba pětaosmdesátiletý Adolf Kurka. Nedávno si zlomil nohu a po náledí by do kostela těžko došel. „Tatínek se na to každou neděli těší, když teď nemůže chodit, že mu donesu notebook a může se podívat, co se v kostele děje,“ říká jeho syn.

Vysílat bohoslužby v přímém přenosu napadlo původem polského faráře Mariusze Jończyka. Zatímco u nás je podobné vysílání novinkou, na polských farách už ho dobře znají. „Byly i takové názory, že bude méně lidí v kostele, protože se budou dívat na internetu, ale já jsem se toho neobával,“ usmívá se farář Jończyk.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Místní v žertu navrhují, že by kamera měla i švenkovat po celém kostele. To ale farář nechtěl. Bál se, aby kamera nerozptylovala lidi v kostele. Požadavku, aby se před každou mší zveřejnila čísla písní, které se budou zpívat, ale rád vyhověl.

Zájem o on-line kázání faráře překvapil. „Měli jsme návštěvy i ze zahraničí, z Ukrajiny, Slovenska, Nizozemska ale také, a to je zajímavé, z Tuniska nebo Spojených arabských emirátů,“ chlubí se Jończyk. Zatím jde o zkušební vysílání. Do budoucna by mělo být více interaktivní. Zájemci na stránkách najdou například archiv bohuslužeb.